Notícies

« Veure totes les notícies

PAISATGE SURER. MEDITERRANI. DIVERS.

16/09/2011

El pròxim dimarts 20 de setembre, a las 19:30hores, s’inaugura l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers, organitzada per RETECORK, Xarxa Europea de Territoris Surers (www.retecork.org), i emmarcada en el projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el FEADER. L’acte d’inauguració tindrà lloc al Centre Cultural Blanquerna (C. Alcalá, 44), seu cultural de la delegació de la Generalitat de Catalunya a Madrid.

 

Durant l’acte d’inauguració intervindran: Jesús Casas, Director General de Desenvolupament Sostenible del Medi Rural; Jordi Casas, Delegat de la Generalitat de Catalunya a Madrid; Ana Leiva, Directora de la Fundación Biodiversidad; Juli Fernández, Alcalde de Palafrugell, municipi que ostenta la Presidència Executiva de la Xarxa; i Lluís Medir, President de la Comissió Executiva de RETECORK.    
 

Paisatge Surer. Mediterrani. Divers ofereix un recorregut per la diversitat i riquesa paisatgística dels diferents territoris surers d’Espanya. A través de les fotografies de Lluís Català i els textos que les acompanyen es descobreix un paisatge únic de la conca mediterrània, des de la devesa extremenya o andalusa fins els boscos abruptes de Catalunya.

El suro, les seves aplicacions i el desenvolupament sostenible
L’exposició mostra que el suro és molt més que un tap pel vi. Els paisatges surers són un bé per tots i la seva importància no recau en un sol argument. Un conjunt de valors els fan molt importants: valors paisatgístics, ecològics, econòmics, socials, històrics, culturals i científics.

 

S’han de valorar els serveis ambientals que proporciona la sureda: fre al canvi climàtic gràcies a l’absorció de CO2 (segons dades d’IPROCOR, una sureda ben gestionada reté 6.200kg de CO2 por hectàrea i any, enfront els 3.600kg d’una sureda en la que no es realitza cap tipus de tasca, o els 2.200kg que, de mitja, fixen els boscos reforestats de l’Estat Espanyol), fre a la desertificació, reducció del risc d’incendi i reserva de biodiversitat, espècies com l’àguila imperial ibèrica, el linx ibèric o el llop habiten a la sureda. És important el llegat cultural i social que aporta, sobretot pel fet de que els paisatges surers van íntimament lligats al medi rural i poden ser un element clau en el seu desenvolupament sostenible.

Projecte pilot Territoris Surers
Aquesta exposició s’emmarca dins del projecte pilot Territoris Surers. El suro i els paisatges surers base del desenvolupament sostenible en zones rurals, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el FEADER (Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural), que té per objectiu ajudar a consolidar la singularitat i identitat pròpia dels territoris surers i fer d’això un nou element de desenvolupament rural.

A través d’aquest projecte es pretén buscar noves oportunitats pel sector surer, recolzar l’estructura productiva, millorar la capacitació dels seus treballadors, crear noves fonts d’ocupació mitjançant una gestió sostenible de les suredes i conscienciar a la ciutadania de la importància del consum de productes de suro. El projecte, que es va iniciar el 2010 i finalitzarà el 2013, es desenvolupa en els territoris surers espanyols de les Comunitats Autònomes d’Andalusia, Castella-La Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Extremadura, en un total de 18 municipis.

ACTIVITATS PARAL·LELES A L’EXPOSICIÓ
L’exposició Paisatge Surer. Mediterrani. Divers s’inscriu dins de les activitats programades amb la finalitat de difondre la cultura i etnografia del suro. Per això s’han organitzat dos esdeveniments que tindran lloc, a les 19:30 hores al Centre Cultural Blanquerna (C. Alcalá, 44):
 

4 d’octubre: La sureda, bosc mediterrani: singularitat i potencialitats.
- Mª Teresa Cobaleda, Senadora per Salamanca
- José Alberto Cabañes, Diputat per Badajoz (no confirmat)
- Miquel Bofill, Senador per Girona
- Marissa Molinas, Catedràtica en Biologia Cel·lular de la Universitat de Girona
- Félix Romero, Responsable del programa de Boscos de WWF
- Luis Romero, President del GDR – Grup de Desenvolupament Rural- Los Alcornocales
Lourdes Sánchez-Arjona, Coordinadora General de 19 Líneas i Moderadora de la taula.
 

19 d’octubre: La contribució de la indústria surera en el desenvolupament industrial d’Espanya.
Conferència del Dr. Jordi Nadal i Oller, Doctor en Història i expert econòmic en la indústria surera espanyola.

 

« Veure totes les notícies