Notícies

« Veure totes les notícies

LA SUREDA, BOSC MEDITERRANI: SINGULARITAT I POTENCIALITATS

05/10/2011

Palafrugell, 6 d’octubre de 2011.- El passat 4 d’octubre va tenir lloc el debat La sureda, bosc mediterrani: singularitat i potencialitats, al Centre Cultural Blanquerna de Madrid, en el marc de l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers.

 

 

L’objectiu de l’esmentat debat va ser oferir una visió sobre l’estat actual i futur d’un ecosistema únic, la sureda; i el col·loqui forma part de les activitats programades amb la finalitat de difondre la cultura i etnografia del suro a través del projecte pilot Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí i el FEADER.

 

 

Enric Vigas, President de C.E.Liège (Confederació Europea del Suro) i presentador del debat va destacar que la indústria surera ha reduït en un 80% el principal problema d’anys enrere, el mal anomenat gust a suro i afirma que actualment, el seu millor aliat és el consumidor: El consumidor vol i demana tap de suro.

 

 

Lourdes Sánchez-Arjona, Coordinadora General de la revista 19 Líneas i moderadora del debat, va presentar als participants: Rafaela Fuentes, Senadora per Càceres; Maria Teresa Cobaleda, Senadora per Salamanca; Miquel Bofill, Senador per Girona; Marissa Molinas, Catedràtica de Biologia Cel·lular de la Universitat de Girona; Fèlix Romero, Responsable del Programa de Boscos de WWF (World Wildlife Found); i Luis Romero, President del GDR – Grup de Desenvolupament Rural- del Parc Natural Los Alcornocales.

 

 

Rafaela Fuentes va destacar durant la seva intervenció l’aposta del seu grup parlamentari pel sector surer i va recordar que a la seva comunitat, Extremadura, és un motor i pilar de sostenibilitat, amb més de cent empreses dedicades a l’elaboració i transformació del suro i un 80% de llocs de treball relacionats directament amb aquest tipus d’indústria.

 

 

-El suro és símbol de la cultura, els sintètics de la civilització-, d’aquesta manera va concloure Maria Teresa Cobaleda la seva aportació, no sense abans insistir en la importància del paper que juga la devesa i les altres formacions boscoses per evitar o ralentitzar la desertització i l’efecte del canvi climàtic. Va reclamar també més coordinació amb Portugal, actualment el major productor de suro del món, i va posar sobre la taula la necessitat de crear una marca de qualitat pels productes del bosc i la devesa.

 

 

Miquel Bofill va deixar patent que qui coneix el suro es convenç fàcilment de la seva importància, per tant, és necessari posar en valor la seva cultura. Va reclamar que el bosc ha de ser econòmicament sostenible i que les ajudes públiques siguin concretes i limitades. També va afirmar que l’actuació dels polítics és necessària per intermediar entre els diversos agents econòmics que intervenen en el sector surer (bosc, indústria, consum...) i reclama l’enfortiment del lobby a favor del sector surer tenint en compte la importància econòmica, medi ambiental, cultural i de desenvolupament rural de l’esmentat sector.

 

 

-La investigació teòrica i aplicada ha fet un salt exponencial endavant- afirma optimistament Marissa Molinas. La doctora defineix a l’alzina surera com un arbre singular, únic i exemplar segons el seu comportament botànic i acaba la seva intervenció amb el següent reclam dirigit als polítics: Posin les eines i veuran com funciona.

 

 

El representant de WWF, Fèlix Romero, relata i confirma la gran biodiversitat que alberga la sureda i la seva condició d’ecosistema situat geogràficament en una de les zones més amenaçades per les conseqüències del canvi climàtic; acabant la seva intervenció dient – el que es va deixar de fer fa trenta anys ens ho estem trobant ara, els boscos són un sistema d’inèrcia-.

 

 

I finalment, Luis Romero, va compartir l’experiència de trenta anys de Parc Natural Los Alcornocales, afirmant que l’existència del Parc ha significat un desenvolupament exponencial pels municipis membre d’aquest.

 

 

El debat va concloure amb un col·loqui entre els participants i el públic assistent donada la seva especialització en medi ambient, ecologia, gestió forestal, enologia...

 

 
« Veure totes les notícies