Notícies

« Veure totes les notícies

LLAGOSTERA ÉS L’ESCENARI D’UN CURTMETRATGE SOBRE LA INTRODUCCIÓ DEL SURO AL MUNICIPI

02/01/2012

Palafrugell, 2 de gener de 2012.- Llagostera ha estat l’escenari del rodatge d’un curtmetratge que escenifica una llegenda local sobre la introducció del suro i la proliferació de la indústria tapera al municipi. L’actuació, on els protagonistes són actors amateurs de Llagostera, està ambientada a l’any 1809 quan les tropes napoleòniques es trobaven encallades al setge de Girona, que malgrat tots els esforços de la maquinària bèl·lica francesa seguia resistint.

 

 

S’explica en la llegenda que Llagostera va ser presa per les tropes franceses i a la zona del veïnat de Bruguera van acampar-hi uns regiments. El nou exèrcit francès estava format per lleves populars i molts dels joves que eren obligats a anar a la guerra odiaven la seva condició de soldats i aprofitaven el més petit descuit dels seus oficials per desertar.

 

 

Aquest és el fil conductor del curtmetratge format per 5 escenes filmades en interiors i exteriors del nucli antic del municipi on el soldat francès desertor és acollit per la filla d’una família de carboners que l’amaga a l’interior d’una gruta i li dóna un parell de rusques de suro per aïllar-lo del terra fred i humit.

 

 

El soldat quedà sorprès de la qualitat del suro. Ell prové de la zona de la Champagne, on aquest material és molt cotitzat per tapar els nous vins escumosos. El soldat decideix parlar-ne amb la noia i explicar-li el valor d’aquest material que per ells no és res més que una nosa sobre l’alzina que han de convertir en carbó.

 

 

El jove soldat s’ofereix a ajudar-los en la feina de carboner però sobretot insisteix fins a convèncer a la família que el negoci dels taps és molt més interessant. Així, acabada la guerra, el carbó torna a funcionar però el que els ha convertit en una família benestant ha estat el negoci dels taps. Poc a poc, el noi ha anat convertint el treball artesanal en una pròspera indústria seguint el model francès.

 

 

La prosperitat dels tapers no va passar desapercebuda i molts dels propietaris de boscos es van passar a la nova indústria que en pocs anys va esdevenir el motor de l’economia local.

 

 

L’actuació ha estat finançada pel programa Treball als barris del Servei d’Ocupació de Catalunya i forma part del projecte Gent del barri 2.0. El guió i la direcció del curtmetratge ha estat a càrrec dels llagosterencs Pep Pico i David Molero i la realització i muntatge s’ha fet en col·laboració amb Audiovisuals Llagostera.

Poden veure el curtmetratge a través del següent enllaç:

http://www.pladebarris.llagostera.cat/ca/actualitat/29-presentacio-del-curtmetratge.html

 

« Veure totes les notícies