Notícies

« Veure totes les notícies

CORKLAB 2011, DISSENY I ARQUITECTURA AMB SURO, ES PRESENTA A LA PEDRERA DE BARCELONA

16/05/2012

Palafrugell, 16 de maig de 2012.- La sala Gaudí de la Pedrera de Barcelona va acollir la presentació de la publicació CorkLab 2011, la qual explica l’experiència de la primera formació específica dedicada al suro en el marc del Màster en Disseny i Arquitectura d’ELISAVA, Escola Superior de Disseny i Enginyeria de Barcelona. 


CorkLab va ser creat com un taller formatiu que pretén oferir a arquitectes, interioristes, dissenyadors industrials, etc. un material noble, sostenible i amb unes propietats físico-químiques úniques que el fan apte per multitud d’aplicacions. D’aquesta manera, els estudiants, procedents de diferents països, es van endinsar en la cultura del suro a través de la visita a una sureda en producció; T.E.S.A., indústria dedicada a la fabricació de taps per a Champagne; i Cork2000, especialitzada en altres aplicacions del suro com aïllaments, laminats, parquets, etc. així com van tenir la oportunitat de conèixer i assistir a conferències de les entitats representatives del sector surer.
 

A partir d’aquesta visita, els estudiants, gràcies al material cedit per UPRODECO i sempre guiats per experts en eco-innovació, dissenyadors de productes i industrials, van realitzar el seu projecte pensant en donar un valor afegit al material seguint les línies de sostenibilitat i criteris modulars, creant d’aquesta manera propostes arquitectòniques, de decoració, d’oci i, fins i tot, electrodomèstics.
 

Disposen de la publicació CorkLab 2011 a la pàgina web de RETECORK, Xarxa Europea de Territoris Surers, mitjançant el següent enllaç:
http://www.retecork.org/_fitxers/publicacio_corklab_2011.pdf

 

Aquesta iniciativa ha estat impulsada per RETECORK i ELISAVA i ha rebut la col·laboració de l’Obra Social de CatalunyaCaixa; s’emmarca en el projecte pilot Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.
 

CorkLab 2011 ha comptat també amb la implicació d’entitats del sector surer com AECORK, Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, el Consorci Forestal de Catalunya, l’Insitut Català del Suro (amb el suport d’Acció, la Generalitat de Catalunya i el Ministeri d’Indústria, Energia i Turisme), i el Museu del Suro de Palafrugell; així com la coordinació i comunicació de l’agència creativa Bingo!
 

L’experiència ha estat tan positiva que enguany s’ha dut a terme la segona edició del CorkLab, la qual ha seguit les mateixes directrius, però en aquest cas, el laboratori estava acotat al disseny d’un habitacle, seguint el criteri de que un espai amb un projecte al darrera es converteix en arquitectura. Per tant, es va proposar als alumnes crear un niu d’ocells a escala 1:1 que es transformarà en una cabana o espai lúdic per nens i adults a escala 1:100.
 

Així, s’ha plantejat la projecció i creació d’uns habitacles amb la capacitat d’escalabilitat, permetent contenir dos usos, dues tipologies d’usuari, dues ubicacions... tan sols amb el canvi d’escala; convertint així un refugi per ocells en una cabana de fantasies d’un nen amb uns resultats prometedors.

« Veure totes les notícies