Notícies

« Veure totes les notícies

INAUGURAT EL NOU MUSEU DEL SURO DE PALAFRUGELL

02/07/2012

Palafrugell, 2 de juliol de 2012.- El nou Museu del Suro de Palafrugell, ubicat a les naus rehabilitades de l’antiga fàbrica surera modernista de Can Mario, va ser inaugurat oficialment el divendres 29 de juny amb la presència del President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas. L'acte va comptar  també amb la participació del Conservador del Museu, Josep Espadalé, del Sotsdelegat del Govern de l'Estat, Carles Jaume, del President de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, i de l'Alcalde de Palafrugell, Juli Fernández.

 

La inauguració va ser seguida per un nombrós públic, amb representats de diversos estaments oficials, diputats, alcaldes, regidors, extreballadors de la indústria surera i representats del sector surer. RETECORK va ser representada a l’acte a través del President de l’Assemblea General de la Xarxa i Alcalde de Coruche, Dionísio Simão Mendes, el President de la Comissió Executiva, Lluís Medir, l’Alcalde de Maureillas-las-Illas, André Bordaneil, l’Alcalde de Calonge, Jordi Soler, el President de l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya, AECORK, Francesc Jiménez i representants de l’Institut Català del Suro.

 

El museu va obrir les portes al públic posant en funcionament la sala d'exposicions temporals de 240 metres quadrats, amb una exposició sobre la fàbrica a la dècada de 1920, anomenada " Si les parets parlessin"; l'auditori-sala d'audiovisuals, amb la projecció d'una producció sobre la història de la fàbrica qie han realitzat Jordi Riba i Jordi Rocas; l'espai de tallers, amb activitats guiades vinculades al suro per a totes les edats. D’altra banda, a l’espera d’una exposició de caràcter permanent, a la resta de la planta baixa hi ha tres exposicions: una amb fotografies de Josep Capellà sobre la pela del suro, una que permet resseguir tota la transformació manufacturera i industrial, “Literasuro” de Prudenci Bertrana i una mostra d’artesania tradicional surera. També cal destacar el mòdul d’acolliment del museu amb una botiga especialitzada en productes de suro.

 

El museu va obrir les seves portes al públic posant en funcionament la sala d’exposicions temporals de 240 metres quadrats, amb una exposició sobre la fàbrica a la dècada de 1920, anomenada “Si les parets parlessin”; l’auditori-sala d’audiovisuals, amb la projecció d’una producció sobre la història de la fàbrica que han realitzat Jordi Riba i Jordi Rocas; l’espai de tallers, amb activitats guiades vinculades al suro per a totes les edats i, a l’espera d’una exposició de caràcter permanent, a la resta de la planta baixa hi ha tres exposicions: una amb fotografies de Josep Capellà sobre la pela del suro, una que permet resseguir tota la transformació manufacturera i industrial, “Literasuro” de Prudenci Bertrana i una mostra d’artesania tradicional surera. D’altra banda, cal destacar també el mòdul d’acolliment del museu amb una botiga especialitzada en productes de suro.

 

L’antiga fàbrica de Can Mario, més tard propietat de l’empresa Armstrong, es va fundar l’any 1900 i va ser la més important del sector surer català, arribant a representar més d’una tercera part d’aquest. És una de les poques fàbriques sureres que, explícitament, introdueix un concepte d’imatge en la concepció i decoració dels edificis. Formalment s’inclou en la corrent artística del modernisme.

 

El projecte del Museu del Suro afecta a l’entorn de protecció de la torre-dipòsit, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional. Els edificis destinats al nou Museu, els més nobles de l’antiga fàbrica, estan declarats Bens Culturals d’Interès Local.


A més d’ésser un exemple de reutilització de patrimoni industrial per a finalitats culturals, aquesta rehabilitació posa el Museu del Suro en la línia dels altres museus del conjunt de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, tots ubicats en antics edificis industrials.

 

 

« Veure totes les notícies