Notícies

« Veure totes les notícies

EL CURS DE PELA ORGANITZAT PER L’AJUNTAMENT DE MUELAS DEL PAN ESGOTA LES PLACES DISPONIBLES EL SEGON DIA

23/07/2012

Palafrugell, 23 de juliol de 2012.- La formació específica sobre la pela i treballs forestals es va iniciar el passat dilluns 16 i finalitzà el dijous 19 de juliol al nucli de Cerezal de Aliste. L'objectiu d'aquesta formació ha estat qualificar professionalment i impulsar la inserció laboral al mercat suberícola de Castella i Lleó. 

 

L’innovador curs, organitzat  pel municipi de Muelas del Pan i impartit per tècnics d’IPROCOR, Institut del Suro, la Fusta i el Carbó Vegetal, ambdós adherits a RETECORK, s’ha desenvolupat mitjançant 34 hores lectives teòriques i pràctiques. Les sessions teòriques s’han realitzat al Centre d’Interpretació El Alcornocal mentres que les pràctiques han tingut lloc a la sureda de Cerezal de Aliste, una de les més importants del nord oest de la Península Ibèrica i la més gran de Zamora, amb arbres vells i d’altres procedents de repoblacions més recents.


La iniciativa ha tingut una gran acollida, la demanda va ser sorprenent, donat que el segon dia dins del termini d’inscripcions es van completar les places disponibles amb interessats procedents de Zamora i Salamanca, quedant suplents per si es patís alguna baixa o per una segona edició d’aquest.


El tècnic responsable de la formació assegura que els participants inscrits són de perfils molt diversos, per tant, en la formació teòrica s’han tractat des de les propietats físiques del suro, el cicle i funcions ambientals de la sureda, fins a la distribució del material i indústria surera. A partir del dimecres, els professionals es van desplaçar a camp on van poder observar la pela tradicional, amb destral i burja, tal i com s’ha realitzat des del segle XVIII i també amb maquinària pel ratllat del suro. Per altra banda, es tractà també el triatge del suro, les seves diferents qualitats, els diferents tipus de taps existents i les avantatges organolèptiques del tap de suro versus el tap sintètic. L’últim dia del curs es va dedicar a altres operacions silvícoles com les estassades de formació o la reforestació.


Miquel Alimentació Grup aposta per la millora i sostenibilitat de les suredes i per això ha firmat un conveni de col·laboració amb RETECORK i ICTA, en el marc del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.


La campanya Gràcies a tu consta  de dues fases: la primera d’elles aposta pel reciclatge de taps de suro als supermercats SPAR i Suma, els quals seran incorporats de nou a la indústria surera en forma d’altres aplicacions diferents al tap i, la segona, són accions lligades directament als territoris surers, les quals van des de el curs de formació organitzat a Cerezal de Aliste, una jornada de familiarització amb prescriptors al Parc Natural Los Alcornocales o repoblació al Parc Natural de la Serra d’Espadà.

 

La campanya consta  de dues fases: la primera d’elles aposta pel reciclatge de taps de suro als supermercats SPAR i Suma, els quals seran incorporats de nou a la indústria surera en forma d’altres aplicacions diferents al tap i, la segona, són accions lligades directament als territoris surers, les quals van des de el curs de formació organitzat a Cerezal de Aliste, una jornada de familiarització amb prescriptors al Parc Natural Los Alcornocales o regeneració al Parc Natural de la Serra d’Espadà.
« Veure totes les notícies