Notícies

« Veure totes les notícies

L’ASSOCIACIÓ DE GESTORS FORESTALS DE LES GAVARRES REPRÈN EL PROCÉS DE DOBLE CERTIFICACIÓ FORESTAL

23/07/2012

Palafrugell, 23 de juliol de 2012.- L'Associació de Gestors Forestals de les Gavarres, coordinadament amb el Consorci de les Gavarres, ha reprès el procés de certificació FSC (Forest Stewardship Council) del grup pilot de finques que el va iniciar l'any passat. La majoria d'aquestes finques ja disposen de la certificació PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) però per demanda de la indústria surera estan duent a terme el procés per també estar certificades pel segell FSC i ser més competitives a nivell de mercat.  

 

Amb la finalitat de coordinar els criteris tècnics que marca la certificació forestal respecte les feines de la pela del suro, va tenir lloc una reunió de coordinació entre els propietaris de les finques adherides al grup de treball i els tècnics que els assessoren en el procés de certificació. Durant la reunió es van aclarir els diferents aspectes que, tant des del punt de vista dels procediments documentals com dels requisits de conservació de la biodiversitat, cal tenir en compte per assolir amb èxit la certificació forestal.

 

L’objectiu del projecte a mig termini és, un cop definits tots els protocols de treball i documents tècnics necessaris que permetin assolir la certificació, ampliar el nombre de finques certificades fins a les 7.000 hectàrees; dotant així una part molt significativa de les suredes de les Gavarres d’un segell que en garanteix una gestió sostenible i amplia les possibilitats de comercialització del suro que se n’extreu.

 

El suro procedent de les finques és portat al camp de l'Associació de Gestors Forestals de les Gavarres. El rusquer està situat a una parcel·la al veïnat de Sangosta de Cassà de la Selva, on es fa la tria. Un cop feta, el suro rebuig és carregat de nou i portat  a planta el mateix dia o al matí següent, mentre que el suro bo queda al rusquer, separat en dues piles segons si prové de finques certificades o no, per tal de ser comercialitzat més endavant.

 

Un cop feta pròpiament la tria, es poleixen les panes tallant les culasses, per millorar-ne la presentació i evitar possibles fonts d'humitat, i s'emmagatzema en una pila aixecada del terra, d'un màxim de 2 metres d'alçada i 2 metres d’amplada i orientada de forma perpendicular als vents predominants tal com exigeixen els estàndards FSC per garantir l'òptima conservació de les propietats del suro.

 

L’acció es realitza a través de la campanya Gràcies a tu, impulsada per Miquel Alimentació Grup. Aquesta empresa, dedicada a la distribució alimentària, aposta per la millora i sostenibilitat de les suredes i per això ha firmat un conveni de col·laboració amb RETECORK i ICTA, en el marc del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

 

La campanya Gràcies a tu consta de dues fases: la primera d’elles aposta pel reciclatge de taps de suro als supermercats SPAR i Suma, els quals seran incorporats de nou a la indústria surera en forma d’altres aplicacions diferents al tap i, la segona, són accions lligades directament als territoris surers, les quals van des de l’aposta per la certificació forestal, un curs de formació sobre la pela organitzat a Cerezal de Aliste, una jornada de familiarització amb prescriptors al Parc Natural Los Alcornocales o regeneració al Parc Natural de la Serra d’Espadà.
« Veure totes les notícies