Notícies

« Veure totes les notícies

EL GDR DE LOS ALCORNOCALES CONGREGA A ENÒLEGS, SUMILLERS I EXPERTS GASTRONÒMICS PERQUÈ VISQUIN LA PELA DEL SURO

25/07/2012

Palafrugell, 25 de juliol de 2012.- El Grup de Desenvolupament Rural de Los Alcornocales (GDR de Los Alcornocales), entitat associada a RETECORK, ha dut a terme la primera de vàries activitats a desenvolupar a les suredes andaluses en el marc de la campanya Gràcies a tu, tenint com a primera presa de contacte una visita de camp a les tasques de pela que tenen lloc al Parc Natural de Los Alcornocales durant la temporada estival. 

 

El suro ha estat una element clau a la història i evolució dels vins andalusos, i mitjançant aquesta jornada de visita al cor de Los Alcornocales, s’ha donat la oportunitat a importants actors locals relacionats amb el món del vi i la gastronomia de conèixer de primera mà les tasques d’extracció del suro al bosc, un dels últims oficis artesans i manuals del territori andalús, i punt de partida del camí que recorre un tap de suro des de l’arbre fins a la taula.

 

L’activitat es va desenvolupar el passat dilluns, 23 de juliol, tenint com a punt de partida la coneguda Venta de Puerto Galis, situada en ple Parc Natural de Los Alcornocales. Des d’allà els participants, acompanyats pel President del GDR, Luis Romero Acedo, es desplaçaren fins a la Finca El Corchaillo, una àmplia explotació de 1.200 hectàrees dedicada a l’alzina surera i la caça, situada al terme municipal de Jerez de la Frontera.

 

Van conèixer de primera mà el procés de la pela del suro dut a terme per les quadrilles de treballadors, des del primer instant en el que els destrals separen l’escorça del tronc fins que les panes de suro són carregades per les mules, cuidades i guiades pels últims traginers de la província que continuen amb aquest ofici ancestral. Els participants van poder recollir gran quantitat d’informació: els avatars del treball al bosc, el devenir dels preus i les peonades o la qualitat del suro a l’arbre van ser alguns dels temes tractats i recollits pels participants. Tot això amb l’impressionant paisatge de Los Alcornocales com a teló de fons.  

 

Després de la visita guiada a la sureda, l’expedició es va desplaçar fins la Suberoteca d’Alcalá de los Gazules, on van ser rebuts pels responsables tècnics de l’esmentat centre, que explicaren detingudament la important tasca de control i anàlisi de qualitat del suro a l’arbre, realitzada pel Servei adscrit a la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Medi Ambient de la Junta d’Andalusia.

 

La jornada finalitzà al Centre de Visitants del Parc Natural de Los Alcornocales, amb una degustació de vins de la indicació geogràfica Tierras de Cádiz, tapats òbviament amb suro natural. Així es va completar una jornada que en paraules dels propis participants ha suposat una oportunitat única per conèixer la importància del tap de suro, tots els aspectes culturals i ambientals vinculats i una inherent presa de consciència de la importància d’exigir a taula vins tapats amb suro com un exercici de consum responsable.

 

Aquesta ha estat la primera acció a desenvolupar a les suredes andaluses, que tindrà la seva continuïtat en unes jornades de repoblació previstes pel pròxim mes de novembre.

 

L’acció es realitza a través de la campanya Gràcies a tu, impulsada per Miquel Alimentació Grup. Aquesta empresa, dedicada a la distribució alimentària, aposta per la millora i sostenibilitat de les suredes i per això ha firmat un conveni de col·laboració amb RETECORK i ICTA, en el marc del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.  

 

La campanya Gràcies a tu consta de dues fases: la primera d’elles aposta pel reciclatge de taps de suro als supermercats SPAR i Suma, els quals seran incorporats de nou a la indústria surera en forma d’altres aplicacions diferents al tap i, la segona, són accions silvícoles lligades directament als territoris surers, las quals van des de l’aposta per la certificació forestal, un curs de formació sobre la pela organitzat a Cerezal de Aliste o la regeneració d’una sureda al Parc Natural de la Serra Espadà.
« Veure totes les notícies