Notícies

« Veure totes les notícies

ES REALITZEN TREBALLS PER LA RECUPERACIÓ DE SUREDES CREMADES A LA SERRA D’ESPADÀ

01/08/2012

Palafrugell, 1 d'agost de 2012.- Durant el mes de juliol s'han desenvolupat treballs per la regeneració i recuperació de suredes del terme municipal d'Eslida, municipi situat al Parc Natural de la Serra d'Espadà. L'alzina surera és una de les espècies millor adaptada al foc gràcies a la capa de suro que la recobreix i a la seva alta capacitat de rebrotar. No obstant, quan els incendis són recurrents, és vital realitzar les tasques específiques per la recuperació del sòl i de l'arbre per assegurar el manteniment d'un ecosistema de gran valor i amb amplis beneficis ambientals.

 

El 1994 es va incendiar un terç de la Serra d’Espadà i el gener de 2003 es cremà, per segona vegada en 10 anys a causa d’un problema a la instal·lació elèctrica, una franja de 600-800 hectàrees situades entre Azuébar, Chóvar, Eslida i Aín. Per aquesta raó no ha estat possible la seva regeneració natural.

 

Aquestes circumstàncies han afavorit el desenvolupament incontrolat de bruc i matollar, espècies molt dures i competitives amb l’alzina surera i, les quals, no permeten la seva regeneració degut a que impedeixen que el fruit arribi al sòl, entre d’altres causes. És per això que una de les tasques prioritàries ha estat el control del matollar, podes de formació per enfortir l’arbre i així poder treure el suro cremat l’any següent, i l’estassada i neteja de diferents finques municipals d’una extensió d’11.747m2 distribuïdes en vàries parcel·les.  

 

Durant aquesta última setmana els treballs s’han vist interromputs degut a les alertes per incendi forestal, però un cop aquestes disminueixin o siguin desactivades es finalitzaran i permetran que poc a poc les suredes recuperin el seu potencial productor.

 

L’acció es realitza a través de la campanya Gràcies a tu, impulsada per Miquel Alimentació Grup. Aquesta empresa, dedicada a la distribució alimentària, aposta per la millora i sostenibilitat de les suredes i per això ha firmat un conveni de col·laboració amb RETECORK i ICTA, en el marc del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

 

La campanya Gràcies a tu consta de dues fases: la primera d’elles aposta pel reciclatge de taps de suro als supermercats SPAR y Suma, els quals seran incorporats de nou a la indústria surera en forma d’altres aplicacions diferents al tap i, la segona, són accions silvícoles lligades directament als territoris surers, les quals van des de l’aposta per la certificació forestal, un curs de formació sobre la pela organitzat a Cerezal de Aliste o una jornada dirigida a prescriptors, enòlegs i sumillers al Parc Natural de Los Alcornocales on van viure l’experiència de la pela, un ofici ancestral i dels pocs artesanals que queden a Andalusia.

« Veure totes les notícies