Notícies

« Veure totes les notícies

EL 95% DE LES ALZINES SURERES AFECTADES PER L’INCENDI DE L’ALT EMPORDÀ REBROTARAN

27/07/2012

Girona, 27 de juliol de 2012.- Continua el procés d'avaluació de les conseqüències mediambientals de l'incendi de la zona de l'Alt Empordà (Girona) i que es troba actualment en fase de control. Algunes estimacions provisionals indiquen que el total d'hectàrees cremades són més de 14.000, de les quals 4.500 corresponen a suredes.

 

Segons els tècnics mediambientals de CORK (iniciativa per a la promoció del suro liderada per organismes i institucions de la indústria del suro d’Espanya), com a mínim el 95% de les alzines sureres cremades per l’incendi sobreviurà i rebrotarà. Les alzines sureres presenten adaptacions clares a una convivència habitual amb el foc con són la seva gruixuda escorça i la seva elevada capacitat per rebrotar tant de capçada com d’arrels.

 

Diversos estudis demostren que, una capa de suro de més de dos centímetres de gruix pot protegir les alzines sureres, fins i tot, dels focs més intensos. Aquest fet, juntament amb la capacitat de rebrotar que té l’arbre, fa que l’alzina surera sigui una de les espècies millor adaptades als efectes dels incendis forestals.

 

La gran capacitat de regeneració de les suredes davant de situacions extremes com és l’incendi de l’Alt Empordà, és vital per assegurar el manteniment d’un ecosistema de gran valor a més de la pròpia matèria prima que és la base de tota una indústria.

 

Els experts estimen que en un parell de dècades, les alzines sureres afectades pel foc tornaran a estar en condicions òptimes per a l’extracció de suro de qualitat, que és el que es fa servir per a la producció de taps per a vins i escumosos.

 

Pel moment la neteja i regeneració de la zona afectada serà una de les principals prioritats mediambientals. Segons Iván Fernández, Responsable de Medi Ambient de l’Institut Català del Suro (ICSURO), “Desprès de l’extinció del foc, el més important serà planificar amb molt detall tots els processos necessaris per garantir l’èxit de la repoblació de la zona afectada. El primer pas serà la recuperació del sòl i desprès s’iniciaran les tasques adequades per facilitar el rebrot i valorar si es necessari incorporar noves alzines sureres”.

 

Espanya compta a l’actualitat amb més de 506.000 hectàrees de bosc d’alzina surera, que representa el 25% sobre el total mundial. Aquestes formacions presenten una gran biodiversitat i és una riquesa ecològica única, a més de proporcionar recursos renovables com el suro.

 

“Les conseqüències de l’incendi a nivell humà, ecològic i de biodiversitat han estat de les més greus del nostre país als darrers anys. En aquest tràgic context, és esperançador que el percentatge total de superfície de sureda malmesa suposi el 0,2% del total mundial. D’aquesta manera la indústria del suro de la que depenen 2.000 treballadors a Espanya no es veurà afectada i podem afirmar que els taps de suro no experimentaran un increment dels preus”, comenta Francesc Jiménez, President d’AECORK (Associació d’Empresaris Surers de Catalunya).

 

Sobre Cork

CORK és una iniciativa liderada per institucions i patronals del sector del suro per a promocionar el tap de suro i donar a conèixer els seus principals valors i beneficis tant a nivell mediambiental, econòmic com cultural.

 

Les entitats que lideren la iniciativa CORK a Espanya són: l’Associació d’Empresaris Surers de Catalunya (AECORK); la Agrupación Sanvicenteña de Empresarios del Corcho (ASECOR); la Asociación Portuguesa de Corcho (APCOR); la Confederación Europea del Corcho (C.E.Liège); l’Institut Català del Suro (ICSURO; el Instituto del Corcho, la Madera y el Carbón Vegetal (IPROCOR) i la Red Europea de Territorios Corcheros (RETECORK).

 

Font: IPROCOR

« Veure totes les notícies