Notícies

« Veure totes les notícies

UN CENTENAR DE VOLUNTARIS PARTICIPA A LA JORNADA DE REPOBLACIÓ AL PARC NATURAL DE LOS ALCORNOCALES

29/11/2012

Palafrugell, 29 de novembre de 2012.- El passat 24 de novembre va tenir lloc una jornada de repoblació del bosc de sureda, organitzada pel GDR Los Alcornocales al municipi de Los Barrios, Cadis. L’organització de la mateixa comptà amb la col·laboració del Parc Natural de Los Alcornocales, l’Associació d’Amics del Parc i l’Ajuntament de Los Barrios.

 

Un total de 500 exemplars de joves alzines sureres  i una important quantitat d’aglans han estat plantats per voluntaris, guiats en tot moment per personal tècnic del Parc i per l’experiència dels voluntaris de l’Associació d’Amics. Un centenar de persones van acudir a la cita.

 

Amb aquesta acció de repoblació s’ha buscat assolir un doble objectiu: per una banda, realitzar una actuació de millora sobre la devesa, objectiu de la campanya Gràcies a tu; i, per altra, promoure la conscienciació i participació ciutadana a través del contacte directe amb el bosc, redundant en la seva conservació futura. Concretament, la zona on es va realitzar la repoblació es troba al Mont Públic La Teja. L’Ajuntament de Los Barrios i la Conselleria de Medi Ambient de la Junta d’Andalusia van iniciar fa 20 anys una tasca del mateix tipus en l’esmentada finca, pel que aquesta acció no és més que un altre pas a la regeneració de la massa forestal del Parc Natural de Los Alcornocales.

 

La sureda és un sistema forestal que allotja una gran biodiversitat i únic a la zona del Mediterrani, és un embornal de CO2, redueix el risc d’incendi ja que el suro protegeix a l’arbre del foc i és un fre a la desertificació. Miquel Alimentació Grup, empresa dedicada a la distribució alimentària, aposta per la millora i sostenibilitat d’aquest ecosistema i ho fa a través de la campanya Gràcies a tu, la qual desenvolupa amb la col·laboració de RETECORK i ICTA, en el marc del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

 

Gràcies a tu consta de dues fases: la primera d’elles aposta pel reciclatge de taps de suro als supermercats SPAR i Suma, els quals seran incorporats de nou a la indústria surera en forma d’altres aplicacions diferents al tap, explicant als consumidors els beneficis ambientals de consumir vins tapats amb suro i que aquest tap té una altra vida.

 

La segona són accions silvícoles lligades directament als territoris surers: del 16 al 19 de juliol es va dur a terme un curs sobre la pela a la localitat de Muelas del Pan (Zamora) pretenent impulsar la inserció laboral en el mercat suberícola de Castella i Lleó; durant aquestes mateixes dates, l’Associació de Gestors Forestals de les Gavarres (Girona), coordinadament amb el Consorci de les Gavarres, van reprendre el procés de doble certificació forestal d’un grup de finques per demanda de la indústria surera i per poder ser més competitives a nivell de mercat; el 25 de juliol es va realitzar una visita a la pela del suro al Parc Natural de Los Alcornocales, on enòlegs, sumillers i experts gastronòmics van descobrir de primera mà les tasques d’extracció del suro, un dels últims oficis artesans i manuals del territori andalús, i punt de partida del camí que recórrer un tap de suro des de l’arbre fins a la taula; durant el mes d’agost, s’han realitzat tasques per la recuperació de suredes cremades per incendis recurrents a Eslida, a la província de Castelló, i a Navahermosa (Toledo) s’han repoblat 4 hectàrees de d’alzina surera, finalitzant aquestes accions amb la repoblació popular citada anteriorment al Parc Natural de Los Alcornocales.

« Veure totes les notícies