Notícies

« Veure totes les notícies

EL SURO POT AMPLIAR EL VENTALL D’ACTIVITATS EMPRESARIALS DERIVANT-LES CAP A L’EXPLOTACIÓ SOSTENIBLE I RESPONSABLE DEL PAISATGE I LA CULTURA.

14/01/2013

Palafrugell, 14 de gener de 2013.- La Xarxa Europea de Territoris Surers es presentà la setmana passada davant d’agents socials i econòmics en el marc de dos tallers participatius, desenvolupats a través del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

 

El primer dels tallers va tenir lloc a Hornachuelos, Còrdova, municipi que acollí a la vegada la primera reunió del Comitè Executiu de la Xarxa el 2013 i que aquest mateix dia va inaugurar l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers; el segon es va realitzar a Alcalà de los Gazules, municipi seu del Grup de Desenvolupament Rural Los Alcornocales, ens dinamitzador dels municipis d’Andalusia adherits a la Xarxa.

 

El projecte Territoris Surers s’emmarca dins la lògica del desenvolupament rural, entès com el desenvolupament sostenible en el medi rural a través de la diversificació econòmica, la fixació de població, la creació de llocs de treball i la millora de la qualitat de vida de les poblacions. També es busca equilibrar el desenvolupament demogràfic entre les zones rurals i urbanes per frenar la despoblació a través de les explotacions i ocupació vinculades al sector surer.

 

A través de les intervencions, es detecta una falta de comunicació entre actors del món surer, i es posa sobre la taula també la falta de formació de les noves generacions degut a la fugida de mà d’obra especialitzada, però que es comença a recuperar a causa de la conjuntura actual.

 

D’altra banda, s’exposa el gran desconeixement que existeix respecte el sector surer a nivell espanyol, tant social com en determinats sectors professionals vinculats a aquesta matèria prima: bodeguers, restaurants i altres col·lectius. Per això, un àmbit important de la tasca de RETECORK és la difusió dels valors del suro, així com la promoció i valorització dels territoris surers.

 

Una altra actuació que ha presentat la Xarxa és l’anàlisi de l’oferta turística i dels mercats potencials d’aquests territoris, a través de la identificació dels principals operadors de turisme de naturalesa i de descoberta de territoris.

 

Per finalitzar, el President de la Comissió Executiva de RETECORK i el Coordinador General van tenir la oportunitat de reunir-se amb representants de la Delegació Territorial de Cadis de la Conselleria de Medi Ambient, iniciant així la relació directa amb la Junta d’Andalusia. La trobada va servir per comunicar el desig de participar i col·laborar en iniciatives per la promoció del sector surer i posar sobre la taula les seves debilitats, amenaces, oportunitats i fortaleses.

« Veure totes les notícies