Notícies

« Veure totes les notícies

CALONGE S’UNEIX A LA INICIATIVA BIBLIOTEQUES AMB DO, LLETRES I VINS

28/01/2013

Palafrugell, 28 de gener de 2013.- Aquest passat dissabte, la Biblioteca Municipal de Calonge Pere Caner, ha realitzat l’última de les activitats en el marc de la iniciativa Biblioteques amb DO, Lletres i Vins. Aquesta ha consistit en un taller infantil amb taps de suro reciclats, facilitats per RETECORK, així com altre tipus de material didàctic. El taller ha permès introduir el suro, i el tap concretament, com un aliat intrínsec del vi, destacant la seva idoneïtat com a tapament gràcies a les seves característiques físico-químiques.

 

Els més petits han experimentat amb taps de suro, i mentre pintaven i construïen papallones i bolets, han conegut una mica més un material natural i sostenible que tenen ben a prop. A més d’aquest taller infantil, la biblioteca de Calonge també a acollit l’exposició Elaboració del Vi de Pagès, la xerrada-taller La cuina i el vi, amb el cuiner Jordi Lineros, i una lectura de poemes a càrrec de Josep Pedrals, amb tast de vins dels cellers DO Empordà amb l’enòloga Núria Lúcia.

 

Les biblioteques han apostat per reduir la distància entre els bons llibres i el bon vi. La combinació d’ambdós plaers és la raó de ser del projecte, una iniciativa del Servei de Biblioteques de la Generalitat de Catalunya que té com a objectiu dinamitzar l’espai bibliotecari amb activitats i propostes que volen respondre a les diferents necessitats del territori i, com els vins, crear-se la seva pròpia denominació d’origen.

 

Al llarg de tot l’any 2013, el maridatge entre lletres i vins convocarà 25 biblioteques públiques que s’aniran rellevant, mes a mes, com aparadors de la seva denominació d’origen, amb l’organització d’activitats diverses: vermuts literaris, clubs de lectura, música, tastos de vins, exposicions, etc.

 

Per dur a terme aquest seguit d’activitats i perquè s’assoleixin les fites desitjades, s’ha comptat amb la col·laboració d’institucions de renom literari o vinícola com la Institució de les Lletres Catalanes, el Centre Quim Soler, l’INCAVI i el Museu de les Cultures del Vi de Vilafranca del Penedès.

 

La col·laboració de RETECORK en aquesta iniciativa s’emmarca dins del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

 

DO Empordà

Empúries és considerada la porta d’entrada per on els grecs van introduir el conreu de la vinya a la Península. El mar i la muntanya perfilen unes vinyes que s’arrauleixen per fer front a la tramuntana i que arrelen en uns terrenys durs, idonis per a la producció de vins de qualitat.

 

La gamma de vins empordanesos és molt àmplia. Els vins negres són de qualitat elevada, amb cos, ben constituïts i harmònics, a vegades amb el matís d’una criança acurada. S’hi elaboren vins blancs, frescos i saborosos, i també rosats que es caracteritzen per un color cirera ben definit. Una singularitat de la zona és la garnatxa de l’Empordà, vi dolç natural elaborat amb la varietat de raïm que li dóna nom.

 

Cal dir que el Consell Regulador de la DO Empordà és un ens compromès amb el suro, i fruit d’aquesta convinença va signar un conveni de col·laboració el passat 23 de febrer de 2011 amb l’Institut Català del Suro i RETECORK, Xarxa Europea de Territoris Surers, en el que es comprometia a promocionar el tap de suro com a millor sistema de tapament a nivell qualitatiu, funcional i mediambiental i a recomanar a tots els associats de la DO Empordà  la utilització del tap de suro i posicionar-se a favor d’aquest.

« Veure totes les notícies