Notícies

« Veure totes les notícies

JORNADES TÈCNIQUES: RECURSOS PER ALS MUSEUS I EL PATRIMONI EN LA NOVA ECONOMIA

11/02/2013

Palafrugell, 11 de febrer de 2013.- Els propers dies 13 i 14 de febrer tindran lloc les Jornades Tècniques: Recursos per als Museus i el Patrimoni en la nova economia. La coincidència a Palafrugell de la II Trobada Europea de Museus i Centres d’Interpretació Surers i la disponibilitat del nou Museu del Suro, inaugurat el passat mes de juny, ha propiciat una oportunitat per fer una reflexió, col·lectiva i oberta a tothom, sobre els recursos que té a l’abast el sector dels museus, i del patrimoni en general, per afrontar les conseqüències de la profunda crisi social i econòmica que ens envolta.

 

Per això, aquestes Jornades Tècniques, que compten amb la participació de qualificats especialistes, estan dedicades a l’anàlisi de les noves estratègies per a la sostenibilitat dels museus, unes estratègies relacionades, entre d’altres, amb els canvis que impulsa l’administració catalana, amb l’eventual vigència d’un enfocament social i participatiu, amb les oportunitats que es poden generar a partir d’un treball seriós amb el turisme cultural, amb el coneixement de noves formes de finançament i nous programes d’ajuts així com amb el treball cooperatiu i en xarxes, siguin temàtiques o territorials, a escala nacional o europea.

 

Els conferenciants i les intervencions són les següents:

 

 • Jusèp Boya (Cap del Servei de Museus, Generalitat de Catalunya): “El recurs administració”.
 • Gabriel Alcalde (director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural): “El recurs social”.
 • Antoni Laporte (director de l’empresa Artimetria, estratègies per a la cultura): “Museus participatius: de l’hermetisme a la complicitat”.
 • José Antonio Donaire (director de l’Institut Superior d’Estudis Turístics, Universitat de Girona): “El turisme cultural, entre l’experiència i el ritual”.
 • Cristina Riera (gestora i consultora cultural): “Noves formes de finançament: el micro mecenatge”.
 • Albert Sorrosal (director de CNS Consultores i expert en programes i projectes finançats per la U.E.): “El recurs Europa”.
 • Eusebi Casanelles: (director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya):  “Les xarxes de museus i de patrimoni industrial a Europa”.
 • Josep Capellà (gerent de DCB Turisme i Desenvolupament Local i coordinador de RETECORK): “La cooperació i el treball en xarxa: l’experiència de RETECORK, Xarxa Europea de Territoris Surers”.  

 

Pel que fa a la II Trobada Europea de Museus i Centres d’Interpretació Surers, emmarcada en el projecte Territoris Surers, liderat per RETECORK i cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER, prové d’una primera reunió que va tenir lloc a Seixal (Portugal) els dies 2 i 3 de juliol de 2010 sota el títol Encontro Internacional de Património Cultural, a Cortiça e os Museus. En aquesta trobada es va tractar la possibilitat i la idoneïtat de crear una xarxa internacional de Museus i Centres d’Interpretació Surers, i la trobada d’enguany el dia 13 de febrer ha de servir per avançar més cap a una xarxa que està contemplant els següents objectius:

 

 • Impulsar el coneixement general del patrimoni surer, la seva protecció i la seva posada en valor.
 • Impulsar l’ús del patrimoni surer com un element de desenvolupament local sostenible.
 • Incrementar el coneixement mutu per aconseguir una millor adaptació dels centres museístics i patrimonials a la realitat internacional del patrimoni i negocis surers, amb un fort component multinacional des dels seus orígens (intercanvis entre països de matèries primeres, de productes transformats, de capitals, empreses, persones, tecnologies i idees).
 • Desenvolupar amb major rapidesa i eficiència els serveis dels centres constituents de la xarxa, aprofitant els desenvolupaments de cadascun d’ells.
 • Incrementar els recursos  disponibles accedint amb major facilitat, des d’una base argumental molt sòlida, a recursos europeus.
 • Concentrar esforços i desenvolupar noves iniciatives per tenir una major presència mediàtica.

 

Les Jornades s’adrecen especialment a professionals de museus i gestors de patrimoni cultural així com a estudiants universitaris. L’assistència és gratuïta i cal inscriure’s a través del següent correu electrònic: info@museudelsuro.cat.

« Veure totes les notícies