Notícies

« Veure totes les notícies

EL MUNICIPI DE NAVAHERMOSA, A TOLEDO, APOSTA PEL SURO COM ELEMENT DE DESENVOLUPAMENT LOCAL

04/02/2013

Palafrugell, 4 de febrer de 2013.- El passat divendres, representants de RETECORK es van desplaçar a Navahermosa, municipi de la província de Toledo i membre del projecte pilot Territoris Surers, liderat per RETECORK i cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

 

Aquest projecte pretén ajudar a consolidar la singularitat i identitat pròpia dels municipis amb presència del sector surer i fer d’això un nou element de desenvolupament rural; i és en aquest marc, que la Xarxa desenvolupa tallers participatius als territoris surers adscrits al projecte pel disseny de les línies de treball basades en la nova economia, la innovació, la valorització del patrimoni, etc. que signifiquen noves oportunitats per aquests territoris.

 

D’aquesta manera, més d’una trentena d’assistents, de sectors ben diversos, tant a nivell empresarial com associatiu, i representants de l’Ajuntament de Navahermosa es van reunir per tal de tractar les problemàtiques a les que s’enfronten actualment, així com, de manera conjunta, trobar les millors solucions, iniciatives o millores amb la col·laboració del sector públic i privat.

 

Gràcies a la representativitat social dels assistents, des d’empresaris surers, propietaris de cases rurals, gestors d’allotjaments, associacions de col·lectius, cooperatives, etc. s’han pogut establir unes prioritats d’actuació.

 

La preocupació més accentuada degut a la conjuntura actual és la creació de treball seguit de l’interès per promoure la cultura del suro a través de visites a indústries, a la pela del suro i la tasca a les escoles amb materials pedagògics elaborats. Els assistents també demanden campanyes de comunicació dirigides a la ciutadania, és a dir, al consumidor final de vins, caves i altres aplicacions del material.

 

També es va proposar la firma de convenis de col·laboració amb enòlegs i associacions de sumillers i el reciclatge de taps de suro vinculat a activitats i entitats de caire social i/o ocupacional, apel·lant així a un major ressò mediàtic. Alhora es va manifestar la preocupació per la gestió forestal i la pràctica de la pela al Parc Natural de Cabañeros i s’insta a la Diputació de Toledo a reconèixer als artesans especialitzats en el suro, tasca de gran proximitat i potent per arribar al públic objectiu, però a la que no es dóna la suficient visibilitat.

 

RETECORK, després de recollir totes les propostes, anima a una relació continuada en el temps per fer un seguiment dels avanços que es realitzen i, sobretot, intenta conscienciar als assistents de que és una feina lenta però sense pausa.

« Veure totes les notícies