Notícies

« Veure totes les notícies

EL VALOR REAL DE LES SUREDES A CATALUNYA ÉS DE 4.500 EUROS PER HECTÀREA CADA ANY

12/03/2013

Palafrugell, 12 de març de 2013.- En el marc de la primera jornada de l’Assemblea Anual de FSC Espanya, celebrada al Museu de Suro de Palafrugell ahir, la Xarxa ha assistit a la presentació de l’estudi sobre els valors econòmics i ambientals de les suredes de Catalunya. L’Institut Català del Suro lidera l’estudi en el qual han participat Inèdit-Innovació, el grup de recerca del Dr. Martí Boada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

 

L’objectiu d’aquest projecte és valorar econòmicament els serveis ambientals que  subministren els boscos d’alzines sureres a Catalunya, els quals aporten un valor a la societat en forma de beneficis ambientals directes i indirectes. El benestar de la humanitat depèn dels ecosistemes i dels múltiples béns i serveis que proporcionen (aliments, combustibles, aigua, protecció, etc.).

 

L’equip de treball ha seleccionat una mostra de finques representatives amb una sèrie de característiques comuns de les diferents zones de sureda a Catalunya amb una superfície d’entre 200 i 1000 hectàrees. La situació d’aquests boscos es troba al Montnegre, Montseny, Gavarres, Alberes-Salines i les comarques de la Selva, el Gironès i l’Empordà. El 80% de les hectàrees de sureda de Catalunya es concentra a la província de Girona.

 

La gestió forestal de les suredes subministra tota una sèrie de serveis socioambientals poc coneguts i poc contraprestats que beneficien el conjunt de la societat de moltes maneres. Els podem classificar en: Productes i Aliments del Bosc com la mel, els bolets, el suro i la fusta; Serveis de Regulació com la conservació del cicle de l’aigua, prevenció d’incendis, la desertificació i l’absorció de CO2; i els Serveis Culturals com l’ecoturisme, paisatge i educació, entre d’altres.

 

Per tal de valorar econòmicament els serveis ambientals que ofereixen els boscos d’alzines sureres s’ha utilitzat el valor de mercat d’aquells béns i serveis que tenen o poden tenir un preu de mercat. En canvi, per aquells que realment no el tenen, s’han utilitzat uns mètodes que aplica l’economia ambiental per tal de quantificar-los.

 

El valor anual dels serveis que ofereix una hectàrea de sureda és de 4.500 euros dels quals Productes i Aliments del Bosc representen el 13%, els Serveis Culturals un 14% i els Serveis de Regulació un 73%.

 

Gràcies a aquest estudi podem dir que:

  • El valor dels serveis que ofereixen les suredes catalanes és un 80% superior al valor comptabilitzat anteriorment.
  • Només un 22% del valor aportat per les suredes té un retorn econòmic directe que no necessàriament percep el propietari del bosc de sureda (ex. bolets, turisme, pinyes, caça, etc.).
  • L’aprofitament del suro en aquests boscos representa un 3,7 % del valor global per hectàrea.
  • Perquè la societat pugui continuar gaudint de tots aquests béns comuns és imprescindible l’aprofitament del suro.

 

Actualment, l’aprofitament del suro a Catalunya representa 13 milions d’euros, corresponents al 0,006% del PIB català. Amb l’estudi que s’ha presentat, si totes les explotacions de suredes es gestionessin representarien 300 milions d’euros equivalents a un 0,15% del PIB català.

 

El sector surer català (sector forestal i sector industrial) representaria, per tant, 500 milions d’euros equivalents al 0,25% del PIB català.

 

Per garantir la conservació i la gestió de l’alzina surera, aquest estudi pretén posar les bases per a la realització conjunta entre l’ICSURO i el Consorci de les Gavarres d’un pla pilot de pagament per serveis ambientals a les Gavarres, ja que les suredes hi tenen una presència important (el 40% dels boscos de les Gavarres són d’alzines sureres). Aquest pla pilot esdevindria el primer sistema de pagament per serveis ambientals a nivell europeu.

« Veure totes les notícies