Notícies

« Veure totes les notícies

ESTABLIMENTS HOSTALERS D’EXTREMADURA PROMOCIONEN ENTRE ELS SEUS CLIENTS ELS VINS TAPATS AMB SURO

15/04/2013

Mérida, 15 d’abril de 2013.- L’acord ha estat signat pel director general d’IPROCOR, Germán Puebla Ovando; el vicepresident executiu de RETECORK, Andrés Hernáiz de Sixte, i el president de la Confederació Empresarial de Turisme d’Extremadura, José Luis Ascarza Sánchez; entitat a la que pertanyen els restaurants i hotels adherits a aquesta campanya “Sempre vins tapats amb suro”.

 

Aquesta iniciativa donarà a conèixer als consumidors els beneficis que aporta el tap de suro enfront altres tipus de tapament com l’alumini o el plàstic. El suro és un producte natural, reciclable i que procedeix de la devesa. Per les seves propietats físiques i químiques permet una òptima conservació i evolució del vi dins l’ampolla. No existeix cap altre tap que iguali les seves qualitats.

 

A més de la qualitat del producte, sotmesa a normalització, tant nacional com internacional, el consum de vins tapats amb suro incideix en la preservació i conservació de la devesa i el bosc d’alzina surera, al ser motor de Desenvolupament econòmic i social als territoris surers com, per exemple, la localitat extremenya de San Vicente de Alcántara, que concentra el 75% de les empreses del sector a la regió.

 

La campanya “Sempre vins tapats amb suro” comença avui a 18 establiments hostalers de Mérida, Badajoz, Càceres, Plasencia, Zafra i Olivenza. L’objectiu és que el nombre d’establiments adherits s’incrementi durant les pròximes setmanes. Amb la seva participació a la campanya, es comprometen a recomanar i donar prioritat a les seves cartes als vins tapats amb suro. També tindran material informatiu a disposició del públic cedit per RETECORK. Així mateix, disposaran d’uns contenidors per a la recollida dels taps que es generin als seus restaurants. Pel seu posterior reciclatge seran entregats a l’Institut del Suro, la Fusta i el Carbó Vegetal, centre d’investigació de la devesa del Govern d’Extremadura.

  

DADES DEL SECTOR A EXTREMADURA

Espanya és un dels set països del món amb sureda, juntament amb Portugal, Itàlia, França, Tunísia, Marroc i Argèlia. Extremadura és regió productora amb Andalusia, Castella-la Manxa i Catalunya. En relació a aquest fet, Extremadura produeix el 50% de suro en planxa i granulat del nostre país, material que posteriorment s’utilitza per la fabricació de taps de vi, tant tranquil com espumós. A la regió existeixen unes 85 indústries sureres, de les quals 63 estan ubicades a San Vicente de Alcántara. Segons dades de l’Institut de Comerç Exterior, el total de les exportacions de suro realitzades per Extremadura el 2012 va ascendir a 86 milions d’euros. Aquestes exportacions es van realitzar, principalment, a Portugal, seguit de França i, en menor mesura, Estats Units, Xile i Itàlia.

 

La producció de suro a Extremadura ronda les 30.000 tonelades/any, depenent dels torns de pela i de les condicions climatològiques aquesta producció pot arribar a les 35.000 tonelades, més del 12% de la producció mundial.

 

ENTITATS FIRMANTS DE L’ACORD

IPROCOR, Institut del Suro, la Fusta i el Carbó Vegetal. Centre d’investigació de la devesa del Govern d’Extremadura. Té com a finalitat contribuir, des del coneixement i la investigació científica, a la protecció i conservació de la devesa i a la promoció dels sectors vinculats a aquest ecosistema, com el suro, la fusta, i un dels seus derivats, el carbó vegetal. La seva activitat abarca la investigació per millorar la gestió dels recursos forestals i naturals de la devesa; la diagnosi i control d’infermetats que afecten a alzines i sureres; la promoció de les millores tecnològiques i innovadores en el procés de producció i transformació de les indústries sureres i carboneres; i l’estudi i el desenvolupament de projectes en la recerca de noves aplicacions i usos del suro i del carbó vegetal.

Més informació: www.iprocor.org


CETEX, Confederació Empresarial de Turisme d’Extremadura. O
rganització professional d’empresaris  i autònoms del sector turístic, sense ànim de lucre i de caràcter confederal i àmbit regional, la finalitat de la qual és la defensa, representació i foment dels interessos empresarials, generals i comuns dels associats. Fundada el 1996, la Confederació Empresarial de Turisme d’Extremadura és l’organització empresarial més representativa del sector turístic extremeny, en el qual representa a més del 50% del total de places hostaleres de la regió i a un elevat nombre d’empresaris i autònoms del sector hostaler.

s informació: www.cetex-extremadura.com

 

RETECORK, Xarxa Europea de Territoris Surers. La Xarxa, amb més de 60 socis (municipis, patronals, instituts tecnològics, associacions forestals, etc.) d’Espanya, Portugal, Itàlia i França, representa i defensa els interessos de les col·lectivitats territorials amb presència del sector surer i procura pel seu desenvolupament sostenible a nivell econòmic, social i ambiental. La seva participació en aquest acord s’emmarca en el projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient y el FEADER, l’objectiu principal del qual és ajudar a consolidar la singularitat i identitat pròpia dels territoris surers i fer d’això un nou element de desenvolupament rural. Més informació: www.retecork.org

EMPRESES PARTICIPANTS

  • Badajoz: Hotel AC Badajoz, Hotel Río Badajoz i Restaurant La Alacena, Apartahotel Ascarza, Hotel Las Bóvedas, Hotel San Marcos i Restaurant Doña Purita.
  • Càceres: Hotel Extremadura, Restaurant Orellana, Hotel Alfonso IX i Apartaments Salor.
  • Mérida: Parador Vía de La Plata, Hotel Bluecity Mérida Palace i Hotel Bluecity Las Lomas.
  • Plasencia: Hotel Alfonso VIII i Hotel Ciudad del Jerte.
  • Zafra: Hostal Carmen i Restaurant Rogelio.
  • Olivenza: Restaurant El Manantial.

 
Nota: 
A continuació s’indiquen els telèfons d’alguns establiments pels mitjans de comunicació interessats en contactar amb ells.

Hotel Mérida Palace (Plaza de España, nº 19 - Belén Moreno Tlf. 618518431)

Parador de Mérida (Plaza de la Constitución, 3 - Daniel del Amo Tlf. 924 31 38 00)

Hotel Las Lomas (Avda. Reina Sofía, 78 - Belén Moreno Tlf. 618518431)
Hotel Extremadura (Avda Virgen de Guadalupe 28. Cáceres - Alejandro Picardo Tlf 927629639)

Apartahotel Ascarza (C/ Castillo Puebla de Alcocer, 28 Badajoz - Elena Benitez Tlf 924 28 63 70)

« Veure totes les notícies