Notícies

« Veure totes les notícies

LA FIRA INTERNACIONAL DEL SURO A SAN VICENTE DE ALCÁNTARA OBTÉ UN GRAN IMPACTE MEDIÀTIC

18/04/2013

Palafrugell, 18 d’abril de 2013.- Extremadura compta amb 279.371 hectàrees de devesa, que equivalen a un 11% de la superfície mundial, i a la regió es produeixen 30.000 tones de suro a l’any de mitja, un 12% de la producció, també a nivell mundial. A aquest sector dediquen la seva activitat, tal i com apuntà el president autonòmic en el seu discurs d’inauguració, 85 empreses a la regió, 63 de les quals s’ubiquen a San Vicente de Alcántara. És per aquesta raó, que el municipi i l’Alcalde d’aquest, Andrés Hernáiz de Sixte, aposten ferventment pel desenvolupament i impuls del sector surer, en aquest cas, en forma de fira professional, FICOR.

 

Al finalitzar l’acte d’inauguració, es donà pas al programa de la fira, que va reunir a experts forestals, d’instituts tecnològics, professionals del sector, etc. acompanyats d’activitats més lúdiques dirigides a consumidors, visitants, habitants de la zona, i inclús, als més petits.

 

El dimarts 16 va tenir lloc la conferència El suro preserva lo bo. Planeta, gust i encant, la qual va traslladar la tasca i resultats obtinguts fins el moment per la campanya de comunicació a favor del suro impulsada per diferents entitats vinculades al sector i dirigida al mercat espanyol, des d’un públic més professional: mitjans de comunicació, sumillers, enòlegs... fins el consumidor final. Seguidament, es va celebrar una taula rodona sota el títol Perspectives i situació del mercat, on els experts van debatre sobre l’assumpte arribant a la conclusió de que s’ha de potenciar i comunicar les fortaleses del suro des de la vessant medi ambiental i no desatendre la diversificació del sector.

 

Al dia següent, va prendre protagonisme el tap de suro amb la conferència: El tap de suro. Contribució a l’excel·lència del vi. En aquest espai, els ponents van posar èmfasi en les singularitats del tap de suro, inimitables al tractar-se d’un producte viu, constatant la pràctica eradicació de defectes a les propietats del vi, gràcies a l’esforç tecnològic i en innovació de les empreses sureres. Aquesta activitat es tancà amb un tast de vins procedents de Viña Santa Marina, i a càrrec de Sergio del Castillo, president de l’Associació de la Sumilleria Extremenya, bodega y associació vinculades directament amb el suro i les quals han firmat convenis de col·laboració amb entitats del sector.

 

El dijous 18 comptà amb conferències de FSC Espanya, segell de certificació forestal; de Territorio Corchacçao, projecte transfronterer que pretén difondre les riqueses naturals, paisatgístiques i patrimonials del territori surer entre Extremadura i l’Alentejo; i d’IPROCOR, l’Institut del Suro, la Fusta i el Carbó Vegetal d’Extremadura.

 

RETECORK, en el marc del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER,  a més de participar de manera institucional a la fira a través de l’estand, amb material divulgatiu i promocional i formar part de les activitats, ha presentat el manual Creació de producte turístic a territori surer, una guia demandada i tremendament útil per aquells agents i/o entitats interessats en un turisme de naturalesa i respectuós amb el medi ambient i l’entorn rural, capaç de generar riquesa i ocupació pels municipis. Poden descarregar-se el document en el següent enllaç de la pàgina web de la Xarxa:

http://www.retecork.org/pdf/publicaciones/8_creacion_de_producto_turistico_en_territorio_corchero_retecork_es.pdf

 

Així, una altra de les activitats de RETECORK ha estat la signatura d’un conveni de col·laboració amb CETEX, la Confederació d’Empresaris Turístics d’Extremadura, i IPROCOR. Aquest acord estableix la col·laboració per promocionar, en més de 150 establiments hostalers d’Extremadura, els vins tapats amb suro i el reciclatge de taps d’aquest material.

 

La Xarxa ha celebrat també en el marc de la fira la seva Comissió Executiva i Assemblea General, amb l’assistència de representants d’Espanya, Portugal, Itàlia i França. Aquesta Assemblea va tenir un caràcter singular ja que es van complir dos mandats del municipi de Palafrugell a la Presidència Executiva de RETECORK i, per tant, tal i com s’estableix als estatuts, aquesta havia de rotar. D’aquesta manera, Lluís Medir, fundador de l’organització i President Executiu des del 20007, deixava el càrrec amb un emotiu discurs agraint la implicació i la feina constant de cadascun dels presents i de l’equip tècnic.

 

Actualment, el municipi de Coruche (Portugal) ostenta la Presidència Executiva de la Xarxa; i el municipi de San Vicente de Alcántara, la Presidència de l’Assemblea General.

« Veure totes les notícies