Notícies

« Veure totes les notícies

PER TERCER ANY CONSECUTIU, ELISAVA APOSTA PEL SURO COM A MATERIAL PEL DISSENY I L’ARQUITECTURA

14/06/2013

Palafrugell, 14 de juny de 2013.- Per tercer any consecutiu, RETECORK i ELISAVA organitzen el taller CorkLab, emmarcat dins del Màster en Disseny i Arquitectura de l’Escola ELISAVA, a Barcelona.

 

CorkLab és un laboratori formatiu d’investigació, desenvolupament i implementació amb l’objectiu de fer descobrir el suro a futurs prescriptors com arquitectes, interioristes, dissenyadors, etc. perquè coneguin un material noble, reciclable i sostenible, el qual permet múltiples aplicacions vinculades a l’eco disseny i l’eco construcció.

 

Els estudiants, la majoria dels quals provinents de l’Amèrica Llatina, per tant, molt llunyans a la sureda i la realitat del bosc mediterrani, es van desplaçar el passat 28 de maig a Palafrugell, per realitzar una immersió al sector surer de la zona, visitant l’empresa Cork2000, especialitzada en productes derivats del suro i vinculats a l’arquitectura, disseny, etc. i J. Vigas, dedicada a la fabricació de taps per a vins tranquils i escumosos. A la mateixa jornada, van visitar el Museu del Suro, comptant amb una conferència tècnica; i degut a les condicions climàtiques, no es va poder realitzar la visita a la sureda però un tècnic del Consorci Forestal de Catalunya els hi explicà detingudament les característiques de l’arbre, com es comporta el bosc, els beneficis ambientals i el secret de la pela de l’alzina surera. Per finalitzar la formació prèvia, l’Institut Català del Suro també hi va col·laborar amb una xerrada de caràcter tècnic des de la visió d’un institut d’investigació i difusió del suro.

 

A partir d’aquí, tutoritzats per experts en disseny i eco construcció, els estudiants van anar desenvolupant el seu projecte final, enguany acotat al disseny d’un habitacle, seguint el criteri de que un espai amb un projecte al darrera es converteix en arquitectura. Per tant, van haver de crear un niu d’ocells a escala 1:1 que es transformarà en una cabana o espai lúdic per nens i adults a escala 1:100.

 

D’aquesta manera, CorkLab pretén plantejar la projecció i la creació d’uns habitacles amb la capacitat d’escalabilitat, permetent contenir dos usos, dues tipologies d’usuari, dues ubicacions... tan sols amb el canvi d’escala; convertint així un refugi per ocells en una cabana de fantasies d’un nen.

 

Així, el passat 12 de juny, els resultats no van decebre als avaluadors dels projectes, entre els quals, a més de personal docent de l’Escola, es trobava la Sra. Glòria Piferrer, membre d’OP-TEAM Arquitectura SLP, despatx responsable de la proposta arquitectònica del nou Museu del Suro de Palafrugell; la Sra. Pilar Heranz, representant de l’empresa J. Vigas, i el Sr. Guillem Genover, portaveu de RETECORK i antic industrial.

 

CorkLab és impulsat per RETECORK i ELISAVA, i s’emmarca dins del projecte pilot Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

« Veure totes les notícies