Notícies

« Veure totes les notícies

EL MUNICIPI DE SESTRICA, A LA PROVÍNCIA DE SARAGOSSA, APOSTA PER LA SEVA SUREDA

13/06/2013

Palafrugell, 13 de juny de 2013.- Ahir es va inaugurar al municipi de Sestrica l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers, la qual és de caràcter itinerant i pretén compartir amb tot visitant la diversitat i riquesa paisatgística que acull la sureda, un bosc molt específic de la zona mediterrània. La mostra, emmarcada en el projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER, recull fotografies de les deveses andaluses i extremenyes, de les suredes catalanes, també de Castella i Lleó, Castella-la Manxa i de la zona de la Serra d’Espadà, a la Comunitat Valenciana. Recentment s’han incorporat també fotografies de Sestrica, ja que es desconeixia que en aquest territori s’hi assentés l’alzina surera.

 

L’acte d’inauguració va anar a càrrec del President de la Comarca de l’Aranda, Miguel Ángel Garcés, acompanyat de l’Alcalde de Sestrica, Miguel Pinilla, i la 1ª Tinent d’Alcalde, Sonia Torrijo. Més d’una trentena de veïns assistiren a l’acte i el municipi informa de que en breu rebran la visita del Vicepresident de la Diputació de Saragossa i el Director General de Comerç del Govern d’Aragó.

 

La sureda de Sestrica es troba als estreps orientals de la Sierra de la Virgen, un enclau botànic extraordinàriament singular ja que és l’únic bosc d’aquest tipus a Aragó, a excepció de rodals d’alzina surera als termes municipals d’Aniñón, Villarroya de la Sierra, Alpartir, Tobed i Sta. Cruz de Grío. A més, es troba fora de l’àrea de distribució actual de Quercus suber a la Península Ibèrica.

 

Gaudeix d’una extensió de 500 ha i el seu ús més tradicional ha estat l’extracció de llenya però també el carboneig i l’aprofitament de fruites silvestres o espècies per a l’ús culinari o medicinal.

 

En referència a l’aprofitament del suro, sorprèn saber que només s’ha dut a terme durant els últims quaranta anys, havent estat quatre les peles durant aquest temps. Aquesta falta d’explotació sembla que es deu al desconeixement de l’existència d’aquesta sureda.

« Veure totes les notícies