Notícies

« Veure totes les notícies

EL PAISATGE SURER ÉS COMÚ A BANDA I BANDA DE LA FRONTERA

21/06/2013

Palafrugell, 21 de juny de 2013.- La Casa de la Generalitat de Catalunya va inaugurar ahir l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Únic. Transfronterer, la qual, a través de fotografies de Lluís Català i textos vivencials de persones vinculades al territori, vol transmetre la identitat surera d’un paisatge únic i transfronterer, comú a banda i banda de la frontera, i que ha permès un desenvolupament industrial i patrimonial singular als pobles d’aquest entorn.

 

L’acte d’inauguració va anar a càrrec del Sr. Joan Gaubí, Director de la Casa a Perpinyà, i del Sr. Guillem Genover, Vicepresident de la Comissió Executiva de RETECORK. També hi van participar el Sr. Alfons Quera, Alcalde d’Agullana, i el Sr. André Bordaneil, Alcalde de Maureillas-Las Illas, ambdós municipis transfronterers, membres de la Xarxa i molt vinculats al projecte que impulsa aquesta. Entre la quarantena d’assistents, també podem destacar l’Alcalde de Les Cluses, l’Alcalde de Vilajuïga i altres representants polítics de Perpinyà.

 

La mostra és itinerant i pretén que el públic vegi com les demarcacions político-administratives són línies artificials sobre el mapa. La realitat és ben diferent: l’alzina surera, la configuració dels seus ecosistemes, la gestió dels seus boscos, han produït una civilització pròpia, única, que s’expressa en àmbits ben diversos: la cultura del treball (forestal, artesanal, industrial, etc.), el patrimoni, les arts, les trames urbanes, tot parla d’una realitat conjunta.

 

Els espais naturals de la Catalunya Nord on l’alzina surera té una presència destacada són el massís d’Aspres i l’Albera; i al sud de la frontera amb França s’identifiquen dos espais naturals on la presència de suredes és molt notable: Salines-Bassegoda i la part sud de l’Albera.

 

No podem deixar d’esmentar el desgraciat incendi que va patir el territori el passat 2012. El foc té un impacte ecològic important al bioma mediterrani. La vegetació, molt llenyosa i seca, és especialment inflamable. En el cas de l’alzina surera, l’escorça suberificada d’uns quants centímetres de gruix permet la rebrotada de branques en funció de la virulència del foc i el gruix del suro, fet que possibilita la regeneració de l’ecosistema en pocs any, tal i com s’ha pogut observar. Per tant, en aquest sentit, les suredes ofereixen majors garanties de manteniment dels paisatges, frenant la desertificació.

 

Paisatge Surer. Únic. Transfronterer. ha estat realitzada amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la qual col·labora amb el Conseil Général des Pyrénées-Orientales, el programa POCTEFA de cooperació territorial, la Comunitat de Treball dels Pirineus – CTP i la Unió Europea.

« Veure totes les notícies