Notícies

« Veure totes les notícies

EL TAP DE SURO RECOLZAT PELS PROFESSIONALS DEL SECTOR

28/06/2013

Barcelona, 28 de juny de 2013.- Amb motiu de la campanya El corcho preserva lo bueno, la iniciativa CORK, agrupació d’institucions i patronals sureres d’Espanya que promouen l’ús del tap de suro, ha presentat a l’Hotel Orfila de Madrid la taula rodona Vi i suro: els reptes del segle XXI.  

 

En ella, representants de tota la cadena de valor de la indústria vitivinícola van debatre sobre els tres blocs temàtics de candent actualitat: la tradició i la modernitat a la indústria, el consumidor de vi i la importància de dur a terme una bona comunicació en el sector.

 

El debat ha ofert als assistents una visió conjunta i respostes sobre el futur de la indústria. Ton Mata, Director i enòleg de Caves Recaredo, comentà sobre la modernitat a la indústria que en cap cas perd de vista ni el contacte amb la tradició: Recaredo és una de les poques cases que durant tota la criança del cava utilitza suro, i això és tant per conclusions tècniques –ja que no té res a veure la relació del carboni que surt durant la criança o de l’oxigen que entra quan utilitzem un tap de suro enlloc d’un tap metàl·lic o de plàstic- com pel valor de sostenibilitat i ecologia que aporta, a més d’identitat, tradició i història.

 

D’altra banda, i sobre el tradicional binomi vi i suro, José Peñín, fundador i President de Guía Peñín, apuntà preguntes sobre les possibilitats del suro en la seva atenció a la demanda del mercat del vi: Si comparem els mateixos vins tapats amb diferents mètodes, he de dir que he vingut observant com evoluciona un vi en sintètic i un en alumini. El tap d’alumini o de rosca redueix al cap d’uns 3-4 anys, pel que no hi ha una evolució anaeròbica, i evidentment tothom ho sap, per això s’utilitza per a vins de curta guarda. El sintètic, per la seva banda, si s’utilitza per guarda de l’ampolla, oxida. En canvi, ens trobem amb el miracle del suro, moltes coses s’han inventat i mai s’ha arribat a aconseguir la flexibilitat del suro. Per tot això, considero que el suro segueix essent el rei i seguirà sent-ho, sobretot per aquesta flexibilitat inimitable que el caracteritza. El que em pregunto és si estem preparats per abastir el mercat que actualment té rosca i sintètic.

 

Manel Pretel, portaveu de la iniciativa CORK i atenent la pregunta de José Peñín afegí: No és que no tinguem suficient suro, si ho és que no el podem extreure sempre que volem ja que hi ha una època determinada, i en aquest sentit és veritat que tenim molta feina per davant. Entre d’altres indrets, el nord d’Àfrica té molt de suro i moltes zones a la Península Ibèrica, com és el cas de Catalunya també. Necessitarem temps per posar-lo tot en producció però està clar que l’alzina surera pot tapar totes les ampolles sense cap dubte.

 

Ignacio de Miguel, enòleg consultor de bodegues espanyoles afirma: Només del tap de suro és capaç de fer llargues criances dels vins i ho demostrem tots els dies. Gràcies a guardadors d’ampolles de principi de segle, podem veure que el tap de suro és capaç de conservar i, és clar, modificar el vi; al que Gonzalo Lozano, enòleg, afegeix una reflexió sobre aquesta figura professional i el seu vincle amb el consumidor cada vegada més estret: l’enòleg està, cada dia més, donant recolzament comercial, està a les fires, està fent una tasca didàctica, està ajudant a la comercialització dels vins que, al cap i a la fi, és l’important perquè hi hagi consumidors del dia de demà, i més en un moment com el que està travessant Espanya.

 

De la mateixa manera i en un to més divulgatiu, el periodista especialitzat en medi ambient, José Luís Gallego, va fer també referència als valors associats al suro com a element viu que contribueix a la preservació de l’entorn, vinculant-lo directament amb el consumidor actual de la indústria: L’alzina surera és l’arbre totèmic de la cultura mediterrània, ja que té una biodiversitat associada que configura el nostre Serengueti. Darrera d’un tap de suro, hi ha més que un tapament idoni pel vi. En aquest país hi ha molta gent que estima la natura, que està disposada a fer coses pel medi ambient, i aquesta gent va més enllà, pel que no es pot descuidar el concepte de l’eco-consumidor, no s’ha de menysprear el concepte sostenible, doncs és el perfil del consumidor actual, comenta Gallego.

 

Una altra conclusió més sobre el suro, el vi i el consumidor, en aquesta ocasió de la mà del sumiller del Bulli, David Seijas, va ser la que tancà la taula rodona. A la seva intervenció, David va explicar la inevitable funció del sumiller com a contacte i comunicador del consumidor: És el moment màgic d’obrir una ampolla. Pots parlar de cada ampolla amb el client, interactuar amb ell, xerrar sobre el vi i el seu tap. Cada ampolla és diferent, cada moment és diferent, i així com el vi porta records el suro també, com bé s’ha dit aquí, ja és moltíssima la gent que el guarda i atresora, i és que el suro no deixa de ser un tresor del nostre paisatge, de la nostra terra.

 

D’altra banda, a la presentació prèvia a la taula de debat han intervingut i comentat la situació actual del sector del suro el Subsecretari del Ministeri d’Indústria, Enrique Hernández Bento, així com autoritats de la indústria surera.

 

Manel Pretel, Portaveu de CORK i en qualitat de presentador de la taula d’autoritats, ha incidit en la importància de que el sector es mantingués unit sota un objectiu comú, donar a conèixer les bondats del suro a professionals i públic general.

 

Per la seva banda, Germán Puebla, Director General d’IPROCOR, ha lloat l’ajuda que ha rebut la campanya tant del Ministeri d’Indústria com de les empreses del sector. Així mateix, ha senyalat més iniciatives que es duen a terme des d’Extremadura, com el primer premi en el món al millor tap de suro, i el fet d’estar treballant amb la DO Extremadura perquè aparegui a la seva etiqueta que és tapat amb suro.

 

D’igual manera, Francisco Jiménez, President d’AECORK, ha agraït la implicació de tot el sector espanyol per aconseguir que aquesta campanya de comunicació hagi donat els seus fruits, el que ha definit com una inversió de futur per una indústria que aporta des del bosc a l’ampolla.

 

També Vicente Rodríguez, President d’ASECOR, ha apuntat que estava molt satisfet amb els resultats de la campanya promocional, pel que recolza el fet de seguir aquestes iniciatives tan profitoses pel sector. De la mateixa manera, Joan Puig, representant de l’ICSURO, ha considerat la campanya un exemple de generositat en quant a col·laboració, doncs es parla molt de les diferències, però poc de les coincidències entre territoris d’Espanya, i aquesta campanya ha estat una d’elles.

 

Guillem Genover ha reforçat aquesta idea afirmant que el suro històricament ha estat un factor clau en la cohesió territorial i en la generació de riquesa, pel que des de RETECORK, entitat que participa a la campanya a través del projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER, es confia en que aquesta pugui tenir continuïtat i aprofitar els recursos al màxim. Així mateix, Joao Rui Ferreira, President d’APCOR, ha incidit en la cohesió i, en aquest cas, la que va més enllà del territori espanyol, com la que està succeint  entre països, com Portugal i Espanya, que passen moments difícils i saben que han de potenciar indústries com la del suro, ja que això pot repercutir directament a la recuperació de l’economia.

 

Finalment, Enrique Hernández Bento, Subsecretari del Ministeri d’Indústria, tancà la presentació amb una reflexió sobre el concepte de l’emprenedoria, molt vinculat a iniciatives com CORK que promou un sector molt tradicional i molt innovador, afirmà: per innovar no s’han de fer coses noves, sinó les mateixes aportant valor afegit i de manera eficient, i aquest sector ho està fent i afegí que des del Ministeri d’Indústria faran el possible per aconseguir nou finançament.

 

L’acte va coincidir amb el tancament de la primera fase de la campanya per la promoció del suro a nivell nacional, en la qual s’ha comunicat la importància de mantenir viva aquesta indústria, a la vegada que s’ha donat a conèixer la supremacia del suro davant de qualsevol altre tipus de tapament per vins i escumosos.

« Veure totes les notícies