Notícies

« Veure totes les notícies

ELS TERRITORIS SURERS I EL SEU POTENCIAL CADA VEGADA ESTAN MÉS PRESENTS A ACTES PÚBLICS I MITJANS DE COMUNICACIÓ

25/10/2013

Palafrugell, 25 d’octubre de 2013.- El passat dijous, la Xarxa Europea de Territoris Surers participà a dos esdeveniments sectorials dedicats a la promoció del suro en diferents àmbits: el primer relacionat amb la gastronomia i el segon des d’un punt de vista social, tractant el paper de la dona en el món del suro. Aquestes col·laboracions s’emmarquen en el projecte Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

 

La jornada La Dona i el Suro: assignatura pendent va tenir lloc a San José del Valle, Cadis, i comptà amb la col·laboració del GDR de Los Alcornocales, membre de RETECORK, i el propi ajuntament amfitrió.

 

La inauguració va anar a càrrec de l’Alcalde, Antonio García, i del President del GDR, Luis Romero. Seguidament, Josep Capellà, Coordinador de RETECORK, va presentar les principals accions que s’han desenvolupat en el marc de l’esmentat projecte amb l’objectiu de millorar la competitivitat dels territoris surers.

 

La segona part de la jornada va ser protagonitzada per Ignacio García Pereda, investigador i autor del llibre Mujeres Corcheras, que tractà sobre el paper de la dona en el món del suro. Isabel Sánchez, editora i emprenedora de la serra de Ronda, va completar la visió sobre la dona en aquests territoris amb un recorregut sobre la seva vessant com emprenedora a través de la posada en marxa de la seva editorial La Serranía.

 

Finalment, s’obrí un interessant debat sobre les possibilitats actuals d’emprenedorisme femení dins d’un sector que tradicionalment ha relegat a la dona a un segon pla. La regidora d’Igualtat de l’ajuntament, Josefa Barrones, animà a les assistents a ser emprenedores en el sector.

 

RETECORK també va participar aquest mateix dia a les V Jornades Gastronòmiques i Agroalimentàries ‘Parc Natural Tajo Internacional’ de Valencia de Alcántara. Las jornades han inclòs un monogràfic dedicat a la importància del suro en la cultura del vi i a la inauguració han assistit el Director General de Cicytex, Germán Puebla, i l’Alcalde de Valencia de Alcántara, Pablo Carrillos.

 

En aquest marc, es va dur a terme una taula rodona sobre la dinamització dels territoris surers a través de productes turístics, on van intervenir tècnics del Centre d’Investigació del Suro, la Fusta i el Carbó Vegetal de Cicytex, representants del Consell Regulador de la DO Ribera del Guadiana, la responsable de l’Oficina de Turisme de l’Ajuntament d’Almendralejo i de la Ruta del Vi Ribera del Guadiana i per part de RETECORK, el seu Coordinador presentà el manual Creació de producte turístic a territori surer, editat recentment per la Xarxa.

 

Les jornades han apostat per posar en valor els productes de la zona, amb propostes que combinen exposició, degustació i formació pràctica amb un programa dissenyat perquè visitants i residents provin la riquesa i varietat dels productes autòctons. Han estat organitzades per l’Ajuntament de Valencia de Alcántara i compten amb el recolzament de la Direcció General de Turisme del Govern d’Extremadura i la Diputació de Càceres.

 

Foto: Jornada La Dona i el Suro: assignatura pendent

« Veure totes les notícies