Notícies

« Veure totes les notícies

RETECORK DESENVOLUPARÀ EL PROJECTE CORKLANDTOUR EL PROPER 2014

11/12/2013

Palafrugell, 11 de desembre de 2013.- El passat mes d’octubre, RETECORK assistí a la presentació dels projectes seleccionats per la Fundació Biodiversitat a la seva última convocatòria oberta. El projecte CORKLANDTOUR. Cork, Landscape & Tourism. Valorització social i turística dels paisatges surers, serà desenvolupat durant el 2014 amb la col·laboració de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; l’execució del qual es preveu que ascendeixi a 80.000€.

 

Aquest projecte és continuació d'una de les línies estratègiques iniciades amb l'anterior projecte, Territoris Surers, dedicada a la valorització dels paisatges dels esmentats territoris. Les activitats previstes es duran a terme a 7 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, Comunitat Valenciana i Extremadura.

 

CORKLANDTOUR pretén posar en valor el paisatge surer, un dels més genuïns del Mediterrani Occidental, així com el patrimoni social, cultural i etnològic associat a l’aprofitament de la sureda mitjançant la creació de productes turístics temàtics.

 

Durant els darrers anys, en el marc d’un projecte pilot de la Red Rural Nacional, s’ha treballat conjuntament amb espais naturals protegits amb presència de sureda i amb museus i centres d’interpretació de temàtica surera. S’ha analitzat, així mateix, la presència dels territoris surers espanyols a les ofertes que promouen els operadors especialitzats en turisme actiu i de naturalesa dels principals països emissors.

 

A partir d’aquest anàlisi, s’han constatat les oportunitats que té la valorització turística d’aquests paisatges com a manera de recolzar la seva conservació i fomentar el desenvolupament endogen d’aquests territoris com a complement a les activitats tradicionals d’aprofitament del suro. També per sensibilitzar la població (resident i visitant) sobre la importància de mantenir la gestió de les suredes i el consum de productes de suro.

 

Els objectius específics del projecte són:

  • Aprofitar les oportunitats que tenen els territoris surers per dinamitzar l’activitat turística, basada en la sostenibilitat.
  • Posar en valor els paisatges surers i el seu patrimoni social, cultural i etnològic associat i donar a conèixer la seva singularitat.
  • Facilitar la creació de productes temàtics vinculats al senderisme, ecoturisme, cicloturisme, BTT, rutes a cavall, gastronomia, touring, visites a empreses i similars.
  • Desenvolupar campanyes de promoció de temàtica surera dirigides als visitants potencials nacionals i de països estrangers utilitzant diferents suports, físics i tecnològics.
  • Sensibilitzar a la població dels territoris surers sobre la importància i la funció ambiental de les suredes.

 

CORKLANDTOUR pretén reforçar la tasca que ve realitzant RETECORK, intensificant la relació entre micro i petites empreses, agents turístics (públics i privats) i els visitants potencials, per posar en valor els productes surers i el seu patrimoni associat.

 

Així mateix, la creació de productes temàtics permetrà la diversificació dels visitants, la reducció de l’estacionalitat, la creació de nous llocs de treball (més estables i de qualitat) i la millora de la rendibilitat de l’activitat turística.

 

Foto: Lluís Català, Sierra de San Pedro

« Veure totes les notícies