Notícies

« Veure totes les notícies

ES CELEBRA A MADRID LA CONFERÈNCIA INTERNACIONAL SUREDES I SECTOR SURER AMB MÉS DE 300 PARTICIPANTS

17/02/2014

Palafrugell, 17 de febrer de 2014.- Els passats dies 22 i 23 de gener es celebrà a Madrid la Conferència Internacional Suredes i Sector Surer, organitzada pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, a través de la Fundación Biodiversidad. Durant la inauguració, Miguel Arias Cañete, ministre d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, va estar acompanyat per Assunção Cristas, ministra d’Agricultura i del Mar de Portugal. Posteriorment, ambdós van signar un Memoràndum d’enteniment para millorar la presència recíproca a les fires agrícoles de Portugal i Espanya.

 

Durant el transcurs dels dos dies, 40 ponents i més de 300 especialistes de països com Portugal, França, Itàlia, Marroc, Estats Units i Espanya, han analitzat les potencialitats de l’ecosistema surer a Espanya i les perspectives socioeconòmiques que impulsen el desenvolupament sostenible del medi rural dels territoris surers.

 

Els participants també van posar de manifest la situació actual del sector, les amenaces que afecten a les suredes i possibles solucions i mides per pal·liar-les.

 

En aquest sentit, les principals propostes segueixen la línia de millorar la capacitació i la formació, a més d’apostar per l’execució de plans de gestió forestal; el rejoveniment i sanejament de les masses de sureda, adequant les actuacions que tradicionalment es desenvolupen als nous coneixements existents sobre les amenaces presents; la innovació i la corresponent transferència de coneixement; i, per últim, la certificació forestal ha de ser una eina per assegurar una gestió sostenible i posar en valor els seus productes.

 

RETECORK participà concretament a la taula temàtica Iniciatives innovadores, la qual va comptar amb un gran número d’assistents interessats en les possibilitats que les propietats del suro ofereixen per introduir-se a nous mercats i en l’aposta per la diversificació del sector.

 

L’objectiu de la taula va ser plantejar tendències, oportunitats i perspectives que puguin generar una nova cultura del sector surer, vinculades a la producció, transformació i comercialització d’aquest, donant a conèixer iniciatives innovadores, xarxes territorials i projectes pilots que contribueixin al manteniment de les suredes.

La taula va ser moderada per Sonia Castañeda, Directora de la Fundación Biodiversidad, i hi van participar Dionísio Simão Mendes, President de la Comissió Executiva de RETECORK; Pau Vericat, Tècnic i assistent d’investigació del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya; Tomás Martínez, Coordinador de Parcs del Govern d’Extremadura; i Jesús Boschmonart, Responsable d’assessoria i formació d’Inèdit Innovació, del Parc d’Investigació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

 

En aquest marc, RETECORK presentà les activitats que ha desenvolupat de 2010 a 2013 a través del projecte pilot Territoris Surers, cofinançat pel Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER, amb el que s’ha pretès ajudar a consolidar la singularitat i identitat pròpia dels territoris surers i fer d’això un nou element de desenvolupament rural.

 

Les accions en el marc de l’esmentat projecte s’han dirigit a buscar noves oportunitats pel sector, recolzar la seva estructura productiva, millorar la capacitació dels seus treballadors i crear noves fonts d’ocupació a través d’una gestió sostenible de les suredes, assegurant la seva viabilitat i la seva estratègica funció ecològica. També s’ha buscat que la ciutadania prengui consciència sobre la importància del consum de productes que utilitzen suro com a contribució activa a la conservació dels boscos mediterranis.

 

A més, cal destacar que RETECORK va exposar al hall del Consell Superior d’Investigacions Científiques un extracte de l’exposició fotogràfica Paisatge Surer. Mediterrani. Divers.

 

D’altra banda, altres representants de la Xarxa també hi van estar presents per l’intercanvi d’impressions així com poder presentar el projecte CORKLANDTOUR. Cork, Landscape & Tourism. Valorització social i turística dels paisatges surers, el qual pretén posar en valor el paisatge surer, un dels més genuïns del Mediterrani Occidental, així com el patrimoni social, cultural i etnològic associat a l’aprofitament de la sureda mitjançant la creació de productes turístics temàtics. Aquest projecte es desenvoluparà durant el 2014, amb la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

 

Per més informació sobre la Conferència, visitin www.alcornocalesysectorcorchero.com

« Veure totes les notícies