Notícies

« Veure totes les notícies

L’ASSOCIACIÓ AMICS DE LA PAGESIA DESCOBREIX EL MÓN DEL SURO A PALAFRUGELL

19/05/2014

Palafrugell, 19 de maig de 2014.- Dissabte, 17 de maig, més de 40 membres de l’Associació Amics de la Pagesia, amb seu a Barcelona, han visitat Palafrugell amb l’objectiu de descobrir el món del suro i la realitat que l’acompanya, de la mà de vàries entitats sureres.

 

Primer de tot, van visitar el Museu del Suro, on, a través d’una visita guiada, els van explicar tot sobre l’alzina surera i les seves característiques, la pela del suro, el procés de transformació artesanal i el mecanitzat, així com la història de la indústria suro-tapera a Palafrugell. A més, van comptar amb la participació de tècnics de l’empresa J.Vigas, S.A., que van ampliar la informació de caire més empresarial.

 

Tot seguit, es van dirigir cap al nucli de Llofriu, on representants de RETECORK els van rebre per visitar una sureda en explotació, explicant-los-hi l’ecologia d’aquest bosc típicament mediterrani, la tasca dels peladors, les eines que utilitzaven i les formes de vida característiques i anècdotes associades a aquesta cultura.

 

L’Associació Amics de la Pagesia és una entitat formada per barcelonins que es senten molt a prop de la nostra terra i de tot el que fa referència al món de la pagesia. La seva activitat es remunta al 2009, tot celebrant la Primera Festa de la Cirera i Productes de la Terra a Barcelona, amb un gran èxit.

 

D’aquesta manera, aquesta primera festa els va empènyer a començar a cercar informació dels productes catalans, per fer-los més propers pels que viuen a ciutat i que, moltes vegades, només coneixen aquests productes quan van al mercat a comprar-los. Així, apropen el món rural a la ciutadania, mitjançant l’organització d’excursions, visites i actes, que fan més entenedor tot aquest context.

 

La tasca de RETECORK en aquesta visita s’emmarca dins del projecte CORKLANDTOUR. Cork, Landscape & Tourism. Valorització social i turística dels paisatges surers, el qual rep la col·laboració de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. A través d’aquest projecte, la Xarxa busca fomentar el desenvolupament local dels territoris surers i la sensibilització sobre la importància i singularitat del seu patrimoni natural i cultural mitjançant la valorització turística.

« Veure totes les notícies