Notícies

« Veure totes les notícies

RETECORK CELEBRA LA SEVA COMISSIÓ EXECUTIVA A CALANGIANUS, MUNICIPI SURER I MEMBRE FUNDACIONAL DE LA XARXA

21/11/2014

Palafrugell, 21 de novembre de 2014.- Durant els dies 17 i 18 de novembre, representants de RETECORK d’Itàlia, Portugal i Espanya es reuneixen a Calangianus, municipi surer i membre fundacional de a Xarxa, per celebrar la seva Comissió Executiva. Després d’una benvinguda a càrrec de l’Alcalde de Calangianus, el Sr. Giò Martino Loddo, i membres del seu equip, es realitzà una visita a l’Stazione Sperimentale del Sughero - DIRSS Agris Sardegna. Aquest equipament d’investigació, experimentació i innovació tecnològica vetlla pel desenvolupament sostenible, la biodiversitat i l’impuls del sector agrícola, agroindustrial i forestal. D’aquesta manera, guiats pel Dr. Agostino Pintus i el seu equip de professionals, vam descobrir totes les activitats que duen a terme.

 

Posteriorment, Josep Capellà, Coordinador de RETECORK i expert en turisme i desenvolupament local, realitzà una presentació de la Xarxa, les tasques que aquesta ha anat desenvolupament i el projecte CORKLANDTOUR. Cork, Landscape & Tourism. Valorització social i turística dels paisatges surers, el qual executa RETECORK durant el 2014 i rep el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. En aquesta trobada es comptà amb la presència de representants del sector surer a nivell forestal, industrial i d’investigació (l’Università degli Studi di Sassari i l’Stazione Sperimentale del Sughero - DIRSS Agris Sardegna), així com de municipis (Alà dei Sardi i Tempio Pausania), etc., finalitzant la sessió amb la visita al Museo del Sughero de Calangianus.

   

A continuació, es va realitzar una visita guiada permetent conèixer la fàbrica de taps de suro Molinas Peppino e Figli Sugherificio, una de les més importants i de major facturació de Calangianus, descobrint la gran qualitat del suro que s’obté dels boscos de sureda de la zona. Seguidament, i per finalitzar la jornada, es celebrà la reunió de la Comissió Executiva de RETECORK, avançant així amb les seves línies estratègiques de treball i exposant els resultants obtinguts després de les últimes actuacions. En aquesta reunió hi participaren representants del municipi de Coruche (Portugal), el qual ostenta la presidència executiva a través del Sr. Dionísio Simão Mendes; del municipi de Calangianus (Itàlia); i de Palafrugell, la Mancomunitat Sierra de San Pedro i San Vicente de Alcántara, tots ells d’Espanya i assumint aquest últim municipi la presidència de l’Assemblea General.

 

Ja el dia 18, el municipi d’Alà dei Sardi va rebre els representants de RETECORK, on després d’una breu presentació de la Xarxa i la benvinguda del seu Alcalde, el Sr. Mario Carta, ens van acompanyar al bosc de sureda de la zona, on vam descobrir la gran riquesa biològica d’aquest, l’activitat extractiva del suro i les seves peculiaritats, així com el patrimoni vinculat a la gastronomia i tots els productes locals que s’obtenen de la sureda i les seves espècies forestals i animals associades.

 

Per finalitzar la jornada, RETECORK també es va reunir amb representants del municipi de Tempio Pausania. Cal destacar que el sector surer a l’illa de Sardegna és un recurs explotat a nivell forestal i industrial, i els municipis surers estan disposats a treballar també pel desenvolupament local sostenible a través del turisme rural, de natura, ecoturisme... línies estratègiques que treballa intensament RETECORK, actualment a través del projecte CORKLANDTOUR, anteriorment esmentat.

 

Ressaltar que a les reunions informatives i de treball que s’han anat duent a terme durant aquestes dues jornades, els municipis surers italians preparen la creació de la delegació RETECORK Itàlia, optant així a programes de caràcter més local, potenciant el seu desenvolupament a nivell econòmic, social i ambiental.

« Veure totes les notícies