Notícies

« Veure totes les notícies

ELS TERRITORIS SURERS AL CONGRÉS INTERNACIONAL DE TURISME RURAL I DE NATURALESA

01/12/2014

Palafrugell, 1 de desembre 2014.- Del 26 al 28 de novembre, l’Escola Internacional de Turisme Rural i Naturalesa - ENTURNA, celebrà el Congrés Internacional de Turisme Rural i de Naturalesa, sota el títol Nous reptes del turisme rural. L’esdeveniment va tenir lloc a Granada i Guadix, on l’Escola hi té la seu.

 

El turisme s’implanta com una alternativa de desenvolupament que ajuda a pal·liar el deteriorament i la despoblació de les zones rurals, permetent conservar i protegir els seus valors patrimonials i tradicionals. No obstant això, la influència del turisme en aspectes socials i econòmics ha provocat, en alguns casos, situacions i efectes negatius a nivell mediambiental, cultural i social. De totes maneres i a pesar d’això, aquesta activitat continua essent un important factor de desenvolupament dels territoris. Així, és vital conèixer els processos i mecanismes de plantejament turístic i els de gestió de productes i destins turístics.

 

Durant el congrés es van abordar tots aquests temes des de diferents perspectives, intentant aportar una visió general a la sostenibilitat en els espais d’interior, el paper de la gestió pública i privada, la manera en que la formació pot influir, condicionar i impulsar els processos de desenvolupament rural i com es relaciona amb la qualitat i l’eficiència per aconseguir el producte final. Així mateix, es tractà sobre la importància que les noves tecnologies poden exercir en aquests processos i la comercialització de destins i productes.

 

En aquest marc, RETECORK va tenir l’oportunitat de presentar el projecte CORKLANDTOUR. Cork, Landscape & Tourism. Valorització social i turística dels paisatges surers, el qual rep el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

 

CORKLANDTOUR pretén fomentar el desenvolupament local dels territoris surers i la sensibilització sobre la importància i singularitat del seu patrimoni natural i cultural mitjançant la valorització turística. A través d’aquest projecte s’ha creat una extensa gamma de productes turístics de naturalesa, actius, culturals, enogastronòmics, industrials... dirigits a nínxols de mercat nacional i dels principals països europeus emissors de turisme cap a Espanya; i tot això s’ha plasmat a través d’un dossier professional dirigit a líders d’opinió, mitjans de comunicació especialitzats, tour-operadors internacionals, visitants potencials, etc., així com en una nova plataforma online: www.visitterritorissurers.cat.

 

Aquesta activitat turística ha de generar noves oportunitats de desenvolupament econòmic a zones rurals que siguin compatibles i complementàries amb el manteniment d’activitats primàries (silvicultura) i secundàries (transformació del suro) com a base de desenvolupament sostenible d’aquests territoris.

 

El paisatge surer és únic al món, trobant-se només a 7 països: Espanya, Portugal, Itàlia, França, Argèlia, Marroc i Tunísia. És per això que a nivell turístic hem de ser conscients del gran potencial del que gaudim, havent d’aprendre a explotar-lo d’una manera sostenible i compartint la seva riquesa ambiental, cultural, social i patrimonial.

« Veure totes les notícies