Notícies

« Veure totes les notícies

RETECORK PARTICIPARÀ A LA IV SETMANA FORESTAL MEDITERRÀNIA ELS PROPERS DIES 17 I 18 DE MARÇ A BARCELONA

19/02/2015

“Descobreix els territoris surers” és una finestra oberta al visitant d’aquests espais naturals, municipis i museus i centres d’interpretació, a través del turisme de natura, ecoturisme, turisme gastronòmic, cultural, etc.  

 

El projecte CORKLANDTOUR pretén fomentar el desenvolupament local d’aquests territoris i la sensibilització sobre la importància i singularitat del seu patrimoni natural i cultural. Arrel de la realització de tallers de creació de producte turístic en espais naturals com la Sierra de San Pedro i el Parc Natural Tajo Internacional, la Serra d’Espadà, el Parc Nacional de Cabañeros, el Parc Natural de Los Alcornocales, els parcs naturals del Montseny i el Montnegre i Corredor, on hi van assistir representants d’empreses d’activitats turístiques, allotjaments, establiments de restauració, etc., s’ha creat una extensa gamma de productes turístics de natura, actius, culturals, enogastronòmics, industrials... dirigits a diferents nínxols de mercat nacional i dels principals països europeus emissors de turisme cap a Espanya.

 

Aquesta activitat turística ha de generar noves oportunitats de desenvolupament econòmic a zones rurals que siguin compatibles i complementàries amb el manteniment d’activitats primàries (silvicultura) i secundàries (transformació del suro) com a base de desenvolupament sostenible dels territoris surers.

 

D’aquesta manera, la tasca realitzada ha servit per intensificar la relació entre micro i petites empreses, agents turístics (públics i privats) i els visitants potencials, posant en valor els productes surers i el seu patrimoni associat. Així mateix, la creació de productes temàtics permetrà la diversificació dels visitants, la reducció de l’estacionalitat, la creació de nous llocs de treball (més estables i de qualitat) i la millora de la rendibilitat de l’activitat turística en aquestes zones rurals.

 

Què s’ha fet a través del projecte CORKLANDTOUR i què ofereix “Descobreix els territoris surers”?

El producte estrella és la nova plataforma online  “Descobreix els territoris surers”, la qual requereix temps i dedicació per descobrir cada petit racó que amaga el paisatge surer. S’inicia amb un apartat d’introducció on es parla de la singularitat d’aquest sistema, dels seus valors ambientals i cultural, la seva gastronomia i una pinzellada del perquè el suro és molt més que un tap.

 

Seguidament trobaran un apartat destinat als espais naturals surers, on s’explica el propi espai, vegetació, flora i fauna singular, patrimoni, rutes i camins, serveis i equipaments, etc. A continuació, parlem sobre els municipis surers, on es revela la relació de cadascun d’ells amb el suro, producte local i artesania, recursos i oferta turística... I, finalment, els museus i centres d’interpretació surers, aquells equipaments que ens apropen a la cultura del suro i ens descobreixen la riquesa d’aquesta activitat quotidiana.

 

D’altra banda, també s’exposa una relació de totes aquelles activitats que ens ofereixen aquests territoris, ideals pels amants de l’ecoturisme i la natura, els més aventureres, els gourmets i selectes, els històrics i tradicionals, les famílies, nens i nenes, els grans...

 

Per últim, sota l’apartat de Experiències turístiques, trobaran un gran ventall de productes turístics que ja són comercialitzats a nivell nacional i internacional i que els ajudaran a gaudir d’un ecosistema únic i singular del Mediterrani Occidental, la sureda.

 

A més d’aquesta plataforma online, també s’ha editat un dossier que recull tota aquesta informació, dirigit a professionals del sector turístic, mitjans de comunicació especialitzats, tour-operadors nacionals i europeus, líders d’opinió, etc. Així mateix, es va creure oportú que el projecte arribés als visitants mitjançant les oficines d’informació turística de cada territori i altres equipaments, així que també tenen al seu abast un fulletó molt més reduït i assequible que ofereix unes línies bàsiques del que alberguen aquests territoris.

 

Cal destacar que tot el material està disponible en 7 idiomes: castellà, portuguès, francès, italià, català, anglès i alemany; i descarregable a través de la pàgina web.

 

A què espereu?

www.visitterritorioscorcheros.es | www.visitterritorioscorticeiros.pt | www.visitterritoiresduliege.fr | www.visitterritoridelsughero.it | www.visitterritorissurers.cat | www.visitcorkterritories.co.uk | www.visitcorkterritories.de

 

La Setmana Forestal Mediterrània ha estat concebuda com una plataforma regional comú per a la cooperació en matèria de boscos mediterranis amb l’objectiu de millorar el diàleg entre la comunitat investigadora, els encarregats d’elaborar les polítiques públiques i altres parts interessades rellevants, així com comunicar a la comunitat internacional i a la societat la importància i els reptes que afecten a aquests territoris i boscos mediterranis.

 

Per això, RETECORK considera que es tracta de l’enclavament ideal per donar a conèixer el seu projecte i la tasca realitzada durant el passat any en matèria de promoció turística i desenvolupament local sostenible dels territoris surers. Cal mencionar, que l’any 2013, la Xarxa ja participà a la III Setmana Forestal Mediterrània que va tenir lloc a Tlemcen, Algèria.

« Veure totes les notícies