Notícies

« Veure totes les notícies

LA COMISSIÓ D’EMPRESA I OCUPACIÓ DEL PARLAMENT DE CATALUNYA ES COMPROMET A TRASLLADAR LES PETICIONS DEL SECTOR SURER CATALÀ ALS GRUPS PARLAMENTARIS

24/04/2015

Palafrugell, 24 d’abril de 2015.- El dimecres 22 d’abril, representants de l’Institut Català del Suro i RETECORK van comparèixer davant la Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya per tal de presentar l’estudi “Avaluació econòmica de les externalitats positives dels boscos surers catalans”, que quantifica i analitza econòmicament els beneficis, tant directes com indirectes, de les suredes a Catalunya.

 

Albert Hereu, Director de l’ICSURO, va iniciar l’exposició deixant palès que “no es tracta de posar preu a allò que no en té. Es tracta de donar arguments per definir polítiques i estratègies”. Així mateix, va fer un recorregut per la indústria surera catalana, explicant les millores i l’aposta per la tecnologia i la innovació en els processos, controls de qualitat i petjada de carboni dels darrers anys. Posteriorment, Hereu va explicar pròpiament l’estudi analitzant els serveis que ofereixen els boscos surers catalans: serveis de provisió (aliments i recursos forestals), serveis de regulació (prevenció d’incendis, plagues...), serveis culturals (turisme, educació, investigació, etc.), transformant els indicadors físics en unitats monetàries. En aquest sentit, com a dada destacada, es va concloure que el valor anual dels serveis oferts per una hectàrea de sureda és de 4.467 euros i, per tant, el valor socioeconòmic d’una hectàrea de sureda és 20 vegades superior al valor de l’extracció del suro.

 

Per finalitzar la intervenció, el Director de l’ICSURO va indicar les perspectives i oportunitats del sector surer pels pròxims anys acord amb les línies estratègiques 2014-2020 d’aquest organisme: potenciar el suro català, desenvolupar noves aplicacions del suro, valoritzar els territoris surers i apostar per la R+D+i.

 

Hereu va traslladar als diputats presents diverses peticions per a que es transformin en ajudes concretes: a nivell legislatiu, que en la Llei del Vi, en el que fa referència als reglaments de les DO, hi aparegui la obligatorietat de tapar els vins i caves amb tap de suro. En aquest sentit, també va comentar la necessitat de que aparegui un distintiu a l’etiquetatge de les ampolles per identificar que van tapades amb suro. A nivell educatiu, que dins els temaris de la formació a enòlegs, sumillers, representants de l’hostaleria, etc., hi aparegui una assignatura reglada vinculada al suro. Pel que fa a R+D+i, es demanda sobretot recursos per a la investigació per poder eradicar els problemes de plagues que afecten al suro, investigar noves aplicacions i afavorir l’emprenedoria. Finalment, es va traslladar la necessitat de que l’Administració segueixi apostant per aquest organisme a nivell financer.

 

D’altra banda, Guillem Genover, Vicepresident de la Comissió Executiva de RETECORK, va presentar les característiques d’aquesta Xarxa Europea de Territoris Surers, amb més de 50 membres d’Espanya, Portugal, França i Itàlia, i els projectes que ha dut a terme en els darrers anys.

 

Primer de tot el projecte CORKLANDTOUR. Cork, Landscape & Tourism. Valorització social i turística dels paisatges surers, el qual ha permès crear una plataforma online (www.visitterritorissurers.cat) on es posa a l’abast de tots els visitants d’aquests territoris la singularitat, riquesa i recursos turístics d’aquests paisatges, sensibilitzant així a població local i turistes sobre aquest ecosistema únic.

 

Així mateix, també es va exposar el projecte Territoris Surers. El suro i els paisatges surers com a base de desenvolupament en zones rurals, el qual es va dirigir a buscar noves oportunitats pel sector, recolzar la seva estructura productiva, millorar la capacitació dels seus treballadors i crear noves fonts d’ocupació a través d’una gestió sostenible de les suredes, conscienciar a la ciutadania sobre la importància del consum de productes de suro com a contribució activa a la conservació dels boscos mediterranis, entre d’altres.

 

Pel que fa a les peticiones realitzades per Genover, s’han encaminat a traslladar la necessitat de treballar amb els Plans de Desenvolupament Rural (PDR) per a poder donar continuïtat a tota aquesta tasca realitzada en els darrers anys en clau de lobby i xarxa.

 

Els diputats presents van acordar traslladar als seus grups parlamentaris les propostes d’ambdós organismes i van expressar el seu convenciment que el sector surer és un exemple d’indústria sostenible, innovadora i moderna, un sector actiu amb una clara visió de futur.

 

A banda dels diputats que representaven els diferents grups parlamentaris (CiU, PSC, ERC, PP, ICV, C’s), també hi van assistir representants del sector surer: Joan J. Puig, President d’AECORK i Anna Serra, Vicepresidenta.

« Veure totes les notícies