Notícies

« Veure totes les notícies

LA FUNDACIÓ SERRA D’ESPADÀ I LA SOCIETAT D’AMICS DEL PARC NATURAL ORGANITZEN UNA JORNADA AL VOLTANT DEL SURO

29/06/2015

Palafrugell, 29 de juny de 2015.- El passat dissabte, 27 de juny, el municipi d’Eslida va acollir una jornada al voltant del suro organitzada per la Fundació Serra d’Espadà i la Societat d’Amics del Parc Natural. L’objectiu principal de la iniciativa fou recuperar l’aprofitament dels boscos de sureda del Parc, buscant així lluitar contra la degradació del paisatge i l’ecosistema, i el despoblament rural.

 

A primera hora del matí, tots els assistents vam poder gaudir de les explicacions d’un expert pelador, el qual ens va descobrir els secrets d’aquesta professió tan especialitzada, les eines que utilitzen, les peculiaritats de l’arbre i l’entorn, etc., acabant amb una demostració de la pela, realment un espectacle. Cal esmentar, per exemple, que degut a l’abrupte i la pendent del terreny, una de les grans dificultats de la zona, els peladors utilitzen una vara d’olivera i cordes per fabricar a l’arbre una mena d’escala per poder pelar més enlaire. En altres zones geogràfiques, com Andalusia o Extremadura, això no és necessari ja que una escala es fàcilment transportable i factible d’instal·lar.

 

Tot seguit, de tornada al Centre d’Interpretació de la Serra d’Espadà, es va iniciar la part més tècnica, on RETECORK va exposar les seves tasques i accions dutes a terme a través del projecte CORKLANDTOUR. Cork, Landscape & Tourism. Valorització social i turística dels territoris surers, el qual va rebre el suport de la Fundación Biodiversidad, del Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

 

La filosofia d’aquest projecte és comunicar que els territoris surers constitueixen tot un món a descobrir: són un mosaic irrepetible d’una gran riquesa natural i antropològica. En tots aquests nuclis existeix un urbanisme peculiar, tenen la seva arquitectura, el seu patrimoni cultural, la seva arqueologia, ofereixen una gastronomia pròpia i en les seves moltes llengües ens parlen i expliquen el comú: l’alzina surera, el suro, la seva història i aplicacions, el seu ús i la seva bellesa. Recórrer el món del suro: heus aquí un repte per al viatger. Un viatge llarg, múltiple, intens, ric en sensacions, que portarà al visitant, finalment, al coneixement de la diversitat d’un ecosistema. Tot això és el que RETECORK ha volgut donat a conèixer a través del portal www.visitterritorissurers.cat i directament a mitjans de comunicació especialitzats en turisme, líders d’opinió, operadors turístics a nivell europeu, etc.

 

D’altra banda, la Xarxa també va presentar el catàleg “Més enllà del tap”, el qual exposa altres usos i aplicacions del suro, diferents a l’espina dorsal actual del sector industrial, el tap de suro. D’aquesta manera es posa sobre la taula la infinitat de possibilitats que ofereix aquest material, obrint finestres a la imaginació empresarial.

 

Seguidament, la representant de PEFC Espanya, organització sense ànim de lucre que promou la gestió sostenible dels boscos per vetllar per la seva conservació, explica que la certificació forestal és un procediment en el que una tercera part independent proporciona una garantia escrita d’una gestió forestal conforme a uns criteris de sostenibilitat.

 

A més d’aclarir a tots els presents com es du a terme un pla de certificació i quins tipus existeixen, ens va llistar tots els beneficis de certificar una finca forestal, tenint en compte la protecció de l’ecosistema i tota la cadena de valor de l’entorn i els productes que se’n poden extreure d’ell:

  • Priorització en ajudes i subvencions: la certificació és considerada un instrument més de gestió forestal i, per tant, facilita l’accés a determinades ajudes.
  • Certificació adaptada al territori: es certifica tota la superfície forestal i tots els seus productes alhora.
  • Augment de la demanda de productes sostenibles: cada vegada més, les administracions públiques, empreses i organitzacions integren aquesta certificació en els seus plans de compra verds i a les seves polítiques de responsabilitat social empresarial.

 

Així, els propietaris forestals van rebre una informació concreta i personalitzada per poder iniciar el procés de certificació de les seves finques, assumint així un compromís més ampli amb l’entorn natural i essent més competents de cares al mercat actual.

 

Cal esmentar que la jornada va comptar també amb la col·laboració de la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, el Parc Natural de la Serra d’Espadà i l’Ajuntament d’Eslida, així com el patrocini de la Fundació Caixa Castelló.

« Veure totes les notícies