Notícies

« Veure totes les notícies

DESCOBREIX TOT EL QUE HI HA AL DARRERA D’UN TAP DE SURO

13/07/2015

Palafrugell, 13 de juliol de 2015.- De la mà del Museu del Suro, l’Institut Català del Suro i l’Ajuntament de Palafrugell, aquest passat dissabte vam conèixer ben de prop els secrets que amaga un tap de suro.  Aquesta activitat és ideal per a famílies amb nens, joves, parelles, gent gran... en definitiva, qualsevol que estigui interessat en conèixer les singularitats d’un material, arbre i ecosistema únic de la conca del Mediterrani.

 

La visita es va iniciar a Calella de Palafrugell, en una assequible sureda municipal, on en Marc, un pelador amb anys d’experiència, ens va fer una demostració in situ de com es pelen els suros i tots els seus secrets: perquè es pelen en aquesta època de l’any, les eines que s’utilitzen, com s’aprèn aquest ofici, etc. És meravellós veure les cares de sorpresa i admiració de la gent que mai havia pogut presenciar aquesta tasca, que, perquè no dir-ho, és tot un espectacle.

 

Tot seguit ens vam dirigir cap al nucli de Palafrugell, a les instal·lacions de l’Institut Català del Suro. Allà, a través d’un audiovisual, ens van mostrar el procés industrial d’aquell suro que hem extret a l’arbre, fins que arriba a ser un tap llest per col·locar a l’ampolla i, sobretot, tots els diferents taps que existeixen, qualitats, usos, etc. A continuació vam experimentar una mica a través d’un taller sensorial, ja que al darrera d’aquest producte hi ha un elevat nombre d’anàlisis vinculats majoritàriament a l’olfacte, i així vam descobrir quins són els aromes que aporta un tap de suro al vi o cava que tapa.

 

Finalment, ja al Museu del Suro, ens van explicar el seu recorregut històric, revelant-nos que ha estat un material amb infinitat d’usos i aplicacions que, tristament, han anat disminuint poc a poc en favor d’altres materials com el plàstic o l’alumini, però és necessari tenir en compte l’impacte ambiental, patrimonial i social d’aquestes altres matèries primes. Consumir productes de suro és vetllar per una cultura viva, el desenvolupament local d’uns territoris i la sostenibilitat d’un ecosistema.

 

Recordeu que encara hi ha una altra data si us interessa, el 25 de juliol! Si en voleu més informació o realitzar la inscripció, us podeu dirigir al Museu del Suro de Palafrugell o trucar al 972307825.

« Veure totes les notícies