Notícies

« Veure totes les notícies

EL PROJECTE FROM BARK TO BOTTLE ATERRA A LES COMARQUES GIRONINES

26/01/2016

Palafrugell, 26 de gener de 2016.- El sector surer i el turístic s’uneixen per oferir un producte global a tots aquests visitants interessats en descobrir una cultura única de la conca mediterrània, la surera. From Bark to Bottle veu la llum com un viatge lúdic que combina activitats relacionades amb el món surer, així com d’altres que serviran per descobrir els valors més atractius de cada territori visitat. El projecte neix amb la intenció de reconèixer i mostrar els grans beneficis vinculats a l’ús del suro mitjançant una experiència ecoturística que recorre algunes de les zones productores més emblemàtiques d’Espanya: Extremadura, Andalusia i Catalunya.

 

A través d’aquesta experiència, es busca que els viatgers comprenguin les relacions entre els elements que caracteritzen els territoris surers; gaudeixin del seu patrimoni natural, cultural, gastronòmic... de les seves gents i paisatges; en definitiva, que visquin aquests territoris, reconeguin els seus valors i siguin capaços de promocionar-los a la seva tornada.

 

La proposta sorgeix d’inquietuds compartides entre dues entitats. D’una banda, la Cork Forest Conservation Alliance, que de manera altruista i moguda únicament pel seu respecte i amor als boscos de sureda, va tenir la idea inicial i actua com a promotora de la iniciativa. I de l’altra, Two Birds One Stone, companyia amb la missió d’oferir experiències ecoturístiques basades en el coneixement del medi natural i patrimoni cultural associat. Així mateix, en el projecte també hi estan involucrats propietaris de finques, gestors, treballadors de camp, guies, allotjaments, administracions, denominacions d’origen, cellers, museus...

 

Cal dir que durant la presentació, de la mà del Sr. Patrick Spencer, fundador de la Cork Forest Conservation Alliance, vam descobrir el perquè va decidir que era necessari que els viatgers dels Estats Units aterressin als territoris surers, i és que en aquest país, es creu que el suro és un producte que malmet els boscos. Tenen l’errònia creença que per obtenir el material i finalment el tap de suro o qualsevol altra de les seves aplicacions, cal tallar l’arbre.

 

Així, poc a poc, el Sr. Spencer va posar fil a l’agulla per arribar a materialitzar el projecte, que es concreta en la realització de viatges ecoturístics, buscant sempre la minimització dels impactes, ambientals i socials; augmentant la consciència i el respecte per l’ambient i la cultura; oferint experiències positives i beneficis financers directes per a la conservació i augmentant la sensibilitat dels turistes cap al país amfitrió, en aquest cas, Espanya.

 

En una fase inicial, es planteja la visita de tres zones citades anteriorment, Extremadura, Analusia i Catalunya, ja que són referent mundial per quantitat i qualitat del suro que produeixen, així com les diferències ecològiques, culturals i de gestió que presenten entre elles, sense oblidar la important riquesa patrimonial que les caracteritza.

 

Pel projecte, és imprescindible que els viatgers tinguin l’oportunitat de viure en directe les tasques associades a la pela del suro, per tant, el període adequat serà entre els mesos de maig i agost. L’experiència es desenvoluparà al llarg d’onze dies, de forma genèrica, i l’itinerari comença a Madrid, amb la recepció del grup de turistes i posterior trasllat a Extremadura (entorn de la Sierra de San Pedro i Mèrida). La següent etapa tindrà lloc a Andalusia (entorn del Parc Natural de Los Alcornocales i zones costeres de Cadis i Màlaga). Finalment, el viatge acaba a Barcelona, després de les activitats dutes a terme a Catalunya (entorn de l’Espai Natural de Les Gavarres, Girona, Costa Brava i Sant Sadurní d’Anoia).

 

Els viatgers als qui està dirigida aquesta experiència són fonamentalment de Nord Amèrica, en línia amb els propòsits i l’àmbit d’actuació de l’organització que promou el projecte. El seu perfil és caracteritzat pels seu interès en vivències originals, fora dels circuits turístics habituals i amb  un plantejament responsable, ambientalment i socialment parlant. Així, són persones que valoren en gran mesura que les experiències en les que participen estiguin vinculades o repercuteixin en la conservació del patrimoni natural i cultural dels territoris que visiten i gaudeixen descobrint costums, gastronomia, artesania, etc.

 

Els grups estaran formats per un mínim de 8 persones i un màxim de 10 (excepcionalment 12), acompanyats sempre per un representant de la Cork Forest Conservation Alliance i un especialista de Two Birds One Stone. Puntualment, a més, es sumaran al grup responsables en la gestió del projecte a escala territorial o que coordinen alguna de les activitats.

 

En el cas de Catalunya, per exemple, cal destacar la col·laboració com a responsable territorial del Consorci de Les Gavarres, entitat de referència que s’encarregarà de proposar i orientar al gestor del projecte sobre les activitats, proveïdors i programa de viatge més adequat; així com de l’acompanyament si fos necessari, el contacte amb entitats locals, etc.

 

Font: Cork Forest Conservation Alliance i Two Birds One Stone

« Veure totes les notícies