Notícies

« Veure totes les notícies

EL PRIMER GRUP DE TURISTES AMERICANS ARRIBA A LES GAVARRES

14/06/2016

Palafrugell, 14 de juny de 2016.- Ahir va arribar el primer grup de turistes nord-americans a Catalunya en el marc de la iniciativa From Bark to Bottle, liderada per la fundació americana Cork Forest Conservation Alliance.

 

L’objectiu principal d’aquest viatge és mostrar la riquesa ambiental i patrimonial de les suredes, així com la importància que per aquest bosc representa la indústria surera. D’aquesta manera, s’han organitzat quatre viatges des dels Estats Units que recorren tres de les comunitats autònomes d’Espanya on trobem territoris surers, Extremadura, Andalusia i Catalunya, que faran de plataforma per descobrir tot el procés d’obtenció i transformació del suro.

 

Des de l’any 2008, la Cork Forest Conservation Alliance lluita contra el desconeixement sobre el món del suro als Estatus Units. Tan lluny del mediterrani, els consumidors i empresaris d’aquest país tenen l’errònia creença de que per obtenir el suro és necessari tallar l’arbre, per tant, creuen que és ambientalment responsable evitar el consum d’aquest material per afavorir la conservació del bosc de sureda.

 

El tour-operador amb qui col·labora la fundació americana és Two Birds One Stone, qui ha dissenyat l’ecotour per tal d’oferir una estada basada en l’observació, la vivència i l’experiència directa en el territori. Durant l’acte de presentació, el responsable de l’operador ens cita textualment unes paraules d’un turista: “No sé com deu ser el cel, però ha de ser molt semblant a això”. Aquesta cita demostra l’alt grau de satisfacció del primer grup de visitants.

 

Pel que fa a Catalunya, el Consorci de Les Gavarres ha estat l’entitat encarregada de detallar els indrets a visitar, les realitats a mostrar i les experiències a compartir amb els visitants. Així, el president del Consorci, Fermí Santamaria, afirma que From Bark to Bottle ofereix un producte ecoturístic únic en l’entorn surer, vetllant pel desenvolupament local i la conservació dels territoris surers, promocionant el suro com a material sostenible i ajudant a la conservació del patrimoni natural i cultural d’aquestes zones.

 

A l’acte de presentació també hi va assistir la secretaria de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà. La secretaria va destacar que aquesta iniciativa és un exemple perfecte del potencial del turisme sostenible als espais naturals de Catalunya i com un bon treball en xarxa pot crear un producte de turisme de natura de primer ordre.

 

Finalment, destacar el compromís del sector públic i privat envers el projecte. Hi participen municipis com Palafrugell, Cassà de la Selva, Palamós, Sant Martí Vell, Girona i Cruïlles-Monells-Sant Sadurní de l’Heura. També hi estan implicats el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, la Diputació de Girona i entitats vinculades al sector i al territori com l’Associació de gestors forestals de Les Gavarres, el Museu del Suro, l’Institut Català del Suro, entre moltes altres.

 

Respecte a RETECORK, la seva aportació es concreta en la traducció a l’anglès i disseny de material divulgatiu que posa a disposició de la Cork Forest Conservation Alliance, perquè pugui estar disponible a les seves plataformes on-line o, fins i tot, poder-se imprimir als Estats Units i fer-ne difusió arreu del país.

« Veure totes les notícies