Notícies

« Veure totes les notícies

RETECORK CELEBRA LA SEVA COMISSIÓ EXECUTIVA A PONTE DE SOR, PORTUGAL

02/11/2016

Palafrugell, 2 de novembre de 2016.- El passat 27 d’octubre, els membres de la Comissió Executiva de RETECORK es van reunir al municipi de Ponte de Sor per avaluar les actuacions realitzades fins el moment el 2016 i programar les línies estratègiques de la propera anualitat.

 

La trobada fou presidida per Francisco Silvestre de Oliveira, president de la Câmara Municipal de Coruche i de la Comissió Executiva de la Xarxa. Així mateix, hi van assistir els següents representants del món surer: Hugo Luis Hilário, president de la Câmara Municipal de Ponte de Sor; Rogerio Alves, Vereador de Ponte de Sor; Andrés Hernáiz de Sixte, Alcalde de San Vicente de Alcántara i president de l’Assemblea General de RETECORK; Juan Salgado, regidor de San Vicente de Alcántara; Alejandro Peña, coordinador de Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Badajoz; Carmen González, directora de CICYTEX (Centre d’Investigacions Científiques i Tecnològiques d’Extremadura); Mª José Trinidad, investigadora d’IPROCOR; i Guillem Genover, Regidor de l’Ajuntament de Palafrugell. També ens van acompanyar varis tècnics dels municipis membres de la Xarxa.

 

Després de tractar assumptes quotidians del funcionament de la Xarxa, durant la reunió s’exposà el projecte CORK-TOURING. Valorització i desenvolupament sostenible dels territoris surers a través de rutes turístiques temàtiques, presentat a la convocatòria 2016 de la Fundación Biodiversidad, i del qual es preveu conèixer si supera la primera selecció aquest mes de novembre. Si el projecte arriba a la seva fase d’execució, les activitats previstes es desenvoluparan a 7 comunitats autònomes d’Espanya: Andalusia, Aragó, Extremadura, Catalunya, Comunitat Valenciana, Castella-La Manxa i Castella i Lleó.

 

El projecte pretén el desenvolupament turístic dels territoris surers connectant els diferents recursos naturals, patrimonials i socioeconòmics. Aquesta connexió d’elements es realitzarà a partir de la creació de rutes turístiques temàtiques pensades per a realitzar a peu, en bicicleta o cotxe, i orientades a facilitar al visitant que es troba a la destinació turística, o proper a ella, la descoberta del singular i únic patrimoni natural, cultural, gastronòmic i social vinculat al món surer. És clar, el projecte també incorpora la tecnologia amb la geolocalització de les rutes, la utilització de tècniques com la realitat augmentada o la creació d’una aplicació mòbil que guiarà al visitant per la ruta.

 

Finalment, els responsables de RETECORK prioritzaran les reunions tècniques de treball per a la preparació de l’anualitat 2017 en relació al quadre comunitari 2020 i van sorgir propostes com l’intercanvi cultural entre els membres dels quatre països de RETECORK (Portugal, Espanya, Itàlia i França), per exemple, a través d’una base comú de bibliografia surera.

 

Després de la trobada, els assistents van descobrir una pinzellada de la realitat de Ponte de Sor i visitaren el mosaic més gran del món fet amb taps de suro (400.000 concretament), que s’ubica al Centre d’Arts i Cultura. Amb un territori dominat pel bosc de sureda i marcat per l’Albufeira de Montargil, el sector surer, al qual s’uneix l’explotació dels altres productes forestals, és la principal activitat econòmica del municipi. Així, tots els dies, milers dels seus habitants treballen en la gestió forestal i l’extracció del suro, en la seva transformació industrial, producció agroalimentària i, més recentment, en el sector aeronàutic i les activitats turístiques entorn al patrimoni natural únic que és la sureda.

« Veure totes les notícies