Notícies

« Veure totes les notícies

LA PELA DEL SURO, TRADICIÓ I ESPECTACLE A LOS BARRIOS

31/05/2017

Fins a mitjan setembre, Los Barrios serà escenari d'un dels oficis més antics i, alhora, un dels espectacles més esperats de tot l'any. Tots els estius, les quadrilles es desplacen fins al Parc Natural de Los Alcornocales per extreure el suro dels arbres i recollir el material que després traslladen a lloms de les mules. Aquesta localitat gaditana s'ha convertit en una de les zones de major producció de suro i fins a allí s'acosten els turistes per ser testimonis de primera mà d'aquesta activitat tan particular.

 

Surt el sol al Parc Natural de Los Alcornocales i les quadrilles s'engeguen perquè doni començament una intensa jornada de treball. Tots els anys, al voltant d'aquestes dates i fins a mitjan setembre, els habitants de Los Barris es preparen per la pela del suro, una tradició mil·lenària i un espectacle que mereix la pena contemplar almenys una vegada en la vida.

 

Amb una gran delicadesa, tal com mana la tradició, els treballadors penetren en aquest entorn natural replet de sureres i van llevant a poc a poc l'escorça dels arbres. El tust acompassat de les destrals enfonsant-se en la pell d'aquests arbres s'entremescla en harmonia amb el so dels cascos dels muls, o amb algun que un altre canti espontani, perquè si alguna cosa no falta en aquesta dura tasca, és el bon humor i les ganes de passar una estona agradable.

 

Aquesta tasca que porta exercint-se des de fa dècades, és una labor de gran rellevància social, ja que en tot el procés és impossible substituir la mà d'obra humana pel treball d'una màquina. La fase més delicada en tot el procés és la pròpia lleva de la pell de l’alzina surera, ja que depèn del bon fer dels treballadors la pròpia vida de l'arbre, la qualitat i quantitat de les planxes i els possibles desaprofitaments que es generin.

 

Abans de procedir a la pela de la surera, els peladors realitzen un estudi ràpid de l'escorça de l'arbre per efectuar els futurs talls amb el destral. Posteriorment, comencen a extreure els trossos de suro que les mules s'encarregaran de traslladar una vegada el procés hagi finalitzat.

 

No hi ha dubte que aquesta tradició centenària atorga un caràcter particular i únic a la localitat gaditana de Los Barris. És una experiència única i irrepetible que es dóna en molt pocs llocs, una mostra que existeixen regions al nostre país que continuen apostant pel manteniment de les antigues maneres de fer.

« Veure totes les notícies