Municipis Surers

Calonge

Calonge es troba a la província de Girona, en plena Costa Brava. Té dos nuclis de població: Calonge, centre cultural i històric del municipi, i Sant Antoni, al front marítim, nucli turístic de gran vitalitat econòmica.

El seu paisatge comprèn des del Massís de Les Gavarres, amb una vegetació d'alzines, alzines sureres, arboços, brucs i altres espècies típiques del bosc mediterrani, fins a les platges i cales aïllades del litoral, amb una àmplia zona de cultius entre ambdues.

Els nombrosos dolmens i menhirs del municipi són testimoni de l'ocupació de Calonge a la prehistòria, que es manté amb els poblaments iber i romà. Al segle IX s'inicia la construcció del Castell de Calonge, una de les majors fortaleses de la comarca, per protegir la zona dels atacs sarraïns, habituals en aquell temps. La mateixa funció complia la torre de vigia Torre Valentina, situada al litoral. Al llarg del temps, el castell creix en volum i importància fins a la seva configuració actual: meitat castell, meitat palau. El convent de Santa Maria del Mar del Collet es va fundar el segle XIII. Actualment, Calonge posseeix un nucli urbà ben conservat amb edificis i carrers singulars.

Calonge - El Municipio Vinyes a la conca del Tinar de Calonge. Foto: Jordi Mas

Al segle XIX el municipi viu una època de canvi i creixement econòmic degut a l'esplendor de la indústria surera, que durarà aproximadament fins a la Guerra Civil. Després d'un període difícil, amb l'arribada de la democràcia i l'expansió del turisme, Calonge torna a créixer econòmicament i socialment, sobretot a partir dels anys 60, en els que es desenvolupa de manera específica el nucli marítim de Sant Antoni.

EL SURO I CALONGE

Situat entre la muntanya i el mar, en plena zona de producció i manufactura surera, a cavall dels segles XIX i XX, Calonge va viure l'apogeu de la indústria surera catalana.

Actualment l'activitat surera té poc pes en l'economia del municipi. Tot i això, els extensos boscos d'alzines sureres es segueixen explotant, essent a la vegada un important recurs turístic.

Font: Viquipèdia i web de l'Ajuntament de Calonge Calonge - El Corcho

ALGUNES DADES MUNICIPALS

 • Població: 10.789 habitants (gener2011)
 • Extensió: 33,57 km2

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

 • Espai d'Interès Natural Massís de Les Gavarres
Muralla del Castell de Calonge. Foto: Jordi Mas

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

El vi: A tocar de les platges, Calonge–Sant Antoni té un paisatge més amagat, un paisatge autèntic que amb el pas del temps s'ha conservat al voltant del món del vi. Els masos i les cases de pagès han mantingut durant segles aquest paisatge de vinyes que s'enfila cap a la falda de les muntanyes i que és una de les visites recomanades per entendre una de les ànimes del municipi.

Durant tot l'any és aconsellable el recorregut pels senders i camins que voregen les vinyes i també la visita als cellers on podrem conèixer més a fons com es fa el vi. Un dels atractius remarcables de Calonge–Sant Antoni és que hi conviuen dues maneres de fer vi molt diferents que ens obren la porta a dos móns, a dues maneres d'entendre la vinya i el vi.

Per més informació, consultar el següent enllaç:

http://www.calonge-santantoni.com/index.php?page=auto&mc=25
Calonge - Espacios protegidos, parques naturales y otros Vista Aèria de Calonge amb Les Gavarres al fons. Foto: Jaume Figueras

RECURSOS TURÍSTICS

Patrimoni històric construït:

 • Dolmen de Puigsesforques
 • Poblat ibèric de Castell Barri *
 • Monestir de Santa Maria del Mar o del Collet, segle XIII
 • Església de Sant Martí, segle XVIII
 • Castell de Calonge, iniciat el segle IX *
 • Torre Valentina, segle XV *
 • Església de Sant Antoni, segle XX
*Elements del patrimoni històric construït de Calonge declarats béns culturals protegits.
Calonge - Patrimonio natural Platja de Sant Antoni de Calonge. Foto: Jordi Mas

Gastronomia:

Les tres campanyes gastronòmiques de més prestigi són:

 • El Menú de l'Olla de Peix: es pot degustar als restaurants de l'Associació de Restaurants de la Badia El Plat Blau des de principis del mes de març fins a finals del mes d'abril.
 • El Menú de la Gamba: aquest menú es realitza de mitjans de maig fins a mitjans de juliol, aproximadament.
 • El Menú de l'Escamarlà: l'Escamarlà es presenta a vegades sol i d'altres es presta a la cuina de mar i muntanya. El menú es pot trobar de mitjans d'octubre fins mitjans de desembre.

Per més informació, consultar el següent enllaç: Calonge

OFERTA TURÍSTICA

El municipi, amb una economia basada en el turisme, disposa d'una oferta molt variada.

XARXES SOCIALS

Calonge - Oferta turística Platja i passeig de Sant Antoni de Calonge. Foto: Jordi Mas

Descarregar fitxa