Municipis Surers

Eslida

Eslida està situat en la província de Castelló, en ple centre del Parc Natural de la Serra d'Espadà. La serra, d'abrupta orografia, ofereix un entorn de frondosos boscos de pi i surera, encara que el paisatge inclou també horts, ametlers i oliveres.

Si bé hi ha proves d'ocupació des de l'Edat de Bronze i el castell que singularitza la població és d'origen romà, és en l'època de l'ocupació àrab quan Eslida aconsegueix el seu apogeu, amb un notable desenrotllament en tots els àmbits: importants millores agrícoles, ampliació de les muralles i el castell, creació d'una escola d'alfaquíes, etc. amb el consegüent augment de població. La reconquista va arribar tard a la Serra d' Espadà a causa del seu difícil accés. En 1242, Jaume I li atorga la primera carta de poblament, que dotava d'autonomia a tota la zona i el poble prospera fins a principis del segle XVI, quan amb el final de les institucions musulmanes perd habitants i prestigi.

A partir del segle XVIII, Eslida viu un nou auge, sobretot amb la producció d'oli d'oliva, fins a principis del segle XX, en que s'abandonen els cultius tradicionals i la població es desplaça a les ciutats. A partir de 1950, s'inicia una nova època de prosperitat, a través d'una economia basada en el suro i que s'orienta cada vegada més al turisme, amb un important pes de segones residències, que multipliquen els habitants d'Eslida a l'estiu.

Eslida - El Municipio Eslida. Foto: José Vicente Salvador Daròs

EL SURO I ESLIDA

L'aprofitament del suro s'ha mantingut com una activitat fonamental en el desenrotllament econòmic del municipi fins a l'actualitat, amb quatre fàbriques de manipulació, tractament del suro i fabricació de taps en actiu.

Encara que anteriorment es treballava exclusivament amb suro de les suredes d'Espadà, hui també s'importa des d'Andalusia i Extremadura, degut a la disminució de la producció local a causa de l'abandó de les muntanyes i els incendis forestals.

Font: Viquipèdia, web de l'Ajuntament d'Eslida i web del Parc Natural de la Serra d'Espadà
Eslida - El Corcho Molí d'aire. Foto: José Vicente Salvador Daròs

ALGUNES DADES MUNICIPALS

 • Població: 885 habitants (2013)
 • Extensió: 18,1 km2

ESPAIS PROTEGITS, PARCS NATURALS I ALTRES

 • Parc Natural de la Serra d'Espadà
 • El 100% del territori forma part de la Xarxa Natura 2000

PRODUCTE LOCAL I ARTESANIA

 • La mel: Eslida és un referent en apicultura, en elaboració i producció de mel artesanal, encara que actualment només hi ha huit apicultors donats d'alta en l'Impost d'Activitats Econòmiques del 2013. D'estos huit, tres tenen establiments de venda i comercialització en el municipi.

RECURSOS TURÍSTICS

Patrimoni històric construït:

 • Aqüeducte de la Rambla
 • Ermita del Calvari, segle XVIII
 • Molí d'Aire i alqueries dels Corrals
 • Per a més informació.

Patrimoni natural:

Festes, tradicions i cultura:

Eslida - Patrimonio histórico construido Aqüeducte de la Rambla. Foto: José Vicente Salvador Daròs

Gastronomia:

 • La gastronomia d'Eslida és comú a la que es pot trobar en la zona de la part baixa dels pobles de la Serra d'Espadà, destacant les seues saboroses carns, olles i la seua rebosteria.
 • En els plats calents, són famoses les olles: olla de poble, olla de col o de diju. Quant a carns, trobem plats de gran qualitat com els errors, que són cries de conill.

Per a més informació Eslida.es

OFERTA TURÍSTICA

Eslida multiplica els seus habitants en períodes vacacionals a causa de les segones residencies així com els visitants que rep a través del parc natural. Per això disposa d'allotjaments rurals així com establiments de restauració.

XARXES SOCIALS

Descarregar fitxa