Xarxa de museus i centres d'interpretació

El 13 i 14 de febrer de 2013 van tenir lloc les Jornades Tècniques: Recursos per als Museus i el Patrimoni en la nova economia, les quals van representar una oportunitat per fer una reflexió, col•lectiva i oberta a tothom, sobre els recursos que té a l'abast el sector dels museus, i del patrimoni en general, per afrontar les conseqüències de la profunda crisi social i econòmica que ens envolta.

Com a part del programa es va celebrar la II Trobada de Museus i Centres d'Interpretació Surers, amb representants de diferents museus i centres d'interpretació relacionats amb el suro d'Espanya, Portugal, França i Itàlia, en el marc del projecte Territoris Surers, liderat per RETECORK i cofinançat pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient i el FEADER.

La trobada va definir les fites comuns d'aquests espais de divulgació surers: necessitat de transmetre el sector i els seus beneficis ambientals a la societat i consumidors, potenciar la innovació i les noves, o menys visibles, aplicacions del suro, promoure la civilització del suro mitjançant les festivitats, fires i altres actes culturals dels diferents territoris surers, la col•laboració pública-privada, la posada en comú de les tasques realitzades pels diferents equips de treball, crear exposicions itinerants i d'interès i ús per a tots i el disseny de programes europeus conjunts.


PROGRAMA I VÍDEOS ENREGISTRATS


• El recurs administració - Jusèp Boya
• El recurs social - Gabriel Alcalde
• Museus participatius: de l'hermetisme a la complicitat - Antoni Laporte
• El turisme cultural, entre l'experiència i el ritual - José Antonio Donaire
• Noves formes de finançament: el micromecenatge - Cristina Riera
• El recurs Europa - Albert Sorrosal
• Les xarxes de museus i de patrimoni industrial a Europa - Eusebi Casanelles
• La cooperació i el treball en xarxa: l'experiència de la Xarxa Europea de Territoris Surers – RETECORK - Josep Capellà

El 2 i 3 de juliol de 2010 es va celebrar a Seixal (Portugal) la trobada Internacional Património cultural, a cortiça e os museus organitzada per l'Ecomuseu i la Câmara Municipal de Seixal amb la col·laboració de RETECORK. Aquesta trobada va comptar amb la participació de representants de diferents museus i centres d'interpretació relacionats amb el suro d'Espanya, Portugal i França.

En el transcurs de la mateixa, es va proposar la creació d'una Xarxa Internacional de Museus i Centres d'Interpretació sobre el suro, la qual es podria ubicar en el marc de RETECORK i ser de gran importància en relació a aspectes de desenvolupament local, turístics, ecològics, etc. pels territoris surers. Aquesta xarxa permetria abordar el patrimoni surer des de un punt vista internacional, promocionar la cultura del suro, la cooperació i el intercanvi d'experiències entre museus i centres d'interpretació, la creació de repercussió surera (trencant la visió de ser un sector petit i no competitiu) i de rutes turístiques culturals, la participació en programes europeus, contribuir a l'adequada protecció del patrimoni industrial surer i funcions de lobby, entre d'altres.


- PROGRAMA, RESUMS DE LES PONÈNCIES I RESOLUCIÓ   Llegir més

Posteriorment a la trobada, a l`octubre de 2010, es varen contractar els serveis de l`ICRPC (Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural) per l`elaboració de fitxes informatives dels museus i centres d`interpretació surers. De moment , els museus i centres d`interpretació dels municipis associats a RETECORK o interessats a adherir-se a la iniciativa son els següents, agrupats per països:España
Centro de Interpretación de la Sierra de San Pedro Alas – San Vicente de Alcántara
Centro de Interpretación del Alcornocal – Muelas del Pan
Centro de Interpretación Etnográfica de Los Alcornocales – Alcalá de los Gazules
Centro de Interpretación P.N. Sierra del Espadán - Eslida
Museo de Identidad del Corcho – San Vicente de Alcántara
Museu del Suro – Palafrugell

France
Musée du Liège – Maureillas les Illas
Musée du Liège et du Bouchon - Mézin

Italia
Museo Storico delle macchine del Sughero – Tempio-Pausania

Portugal
Ecomuseo Municipal do Seixal
Museo da Cortiça da Fabrica do Ingles – Silves